Hlavní obsah

Vítězství? Putin může 9. května naopak vyhlásit válku

Washington

Dlouho se předpokládalo, že ruský prezident Vladimir Putin na oslavách dne vítězství nad nacistickým Německem oznámí nějaké velké vítězství na Ukrajině, když už ne úplné. Nyní se však spekuluje, že by mohl naopak vyhlásit válku, uvedla stanice CNN s odvoláním na západní představitele.

Foto: Mikhail Klimentyev, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin.

Článek

Očekávalo se, že Putin oznámí 9. května významný úspěch při tzv. denacifikaci Ukrajiny. Spekulovalo se, že by mohl oznámit, že úplné dobytí Mariupolu znamená, že pluk Azov, který Kreml označuje za hlavní baštu nacismu na Ukrajině, ztratil svou základnu.

Zvažovalo se, že by mohla být na nově okupovaných územích vyhlášena nějaká další samozvaná proruská lidová republika, ale to už se vzhledem k nutnosti uspořádat referendum může jen těžko podařit.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price v pondělí řekl, že pořád existuje „dobrý důvod se domnívat, že Rusové udělají vše pro to, aby 9. května využili k propagandistickým účelům“. Den vítězství je v současném Rusku největším svátkem.

Na vojenské přehlídce na Rudém náměstí budou chybět některé zbraně

Evropa

Vyhlásí Putin válku? 

Podle západních představitelů by ale Putin místo avizování úspěchů mohl také kvůli vyostření konfliktu označit tento střet za válku, což by mu umožnilo mobilizovat vojáky. Price dodal, že viděl spekulace, že by Rusko mohlo vyhlásit válku. „To by byla velká ironie, jestliže by Moskva využila příležitosti oslav Dne vítězství k vyhlášení války, což by jí umožnilo povolávat vojáky.“

K této možnosti se minulý týden přiklonil britský ministr zahraničních věcí Ben Wallace v rozhovoru s britskou rozhlasovou stanicí LBC: „Nebyl bych překvapen, kdyby v tento květnový den prohlásil: ,Nyní jsme ve válce se světovými nacisty a je třeba hromadná mobilizace ruského lidu,‘.“

„Myslím, že se pokusí posunout od své ,speciální operace‘,“ dodal ministr a podotkl, že „už si válcuje hřiště a připravuje půdu, aby mohl říci: ,Podívejte se, tohle je teď válka proti nacistům a my potřebujeme víc lidí,‘.“

Lavrov: Že je Zelenskyj Žid? To byl i Hitler. Na Ukrajině jsou i tak nacistické prvky

Zahraniční

Americký zástupce v Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě Michael Carpenter v pondělí zase sdělil, že USA mají vysoce pravděpodobné zpravodajské informace, že se Rusko pokusí „někdy v půlce května“ připojit Luhanskou a Doněckou oblast a anektovat nově ustavenou lidovou republiku v Chersonské oblasti.

Lavrov přiznal, že se žádné vítězství neoznámí 

Spekulace, co jiného než oznámení úspěchu v bojích na Ukrajině by mohlo zaznít 9. května, se rozrůstají poté, co ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov o víkendu přiznal, že vojenské úspěchy se oznamovat nebudou.

„Naše armáda nebude uměle přizpůsobovat své akce jakémukoli dni včetně Dne vítězství,“ řekl Lavrov italské televizi Mediaset.

Hitler, a Žid? Lavrov oživil starý blábol, naštvaní Izraelci si podají ruského velvyslance

Blízký a Střední východ

„Postup operace na Ukrajině závisí především na potřebě minimalizovat jakékoli riziko pro civilní populaci a ruské vojáky,“ vysvětlil Lavrov, proč se ofenzíva neurychluje.

Reklama

Výběr článků

Načítám