Hlavní obsah

Progresivní Slovensko v jednom průzkumu porazilo Ficův Směr, další to nepotvrdil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Proevropské hnutí Progresivní Slovensko se před sobotními slovenskými volbami poprvé dostalo do čela žebříčku popularity stran, ukázal nový průzkum NMS Market Research. Hnutí by dostalo 19,7 procenta hlasů. Směr Roberta Fica, který dosud v průzkumech vedl, zaostává o 0,3 procentního bodu. Další průzkum, tentokrát agentury Focus, ale prvenství PS nepotvrdil.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Předseda hnutí Progresivní Slovensko Michal Šimečka

Článek

Strana Progresivní Slovensko, v jejímž čele stojí Michal Šimečka, získává hlasy především mladých a proevropsky smýšlejících voličů.

Dosud třetí nejpopulárnější strana Hlas Petra Pellegriniho podle průzkumu NMS Market Research nadále ztrácí hlasy. Podle sondy by jich získala 10,5 procenta. Ještě na přelomu roku přitom bylo toto uskupení, které se odštěpilo od Ficova Směru, v průzkumech nejsilnější stranou.

Následuje koalice OĽaNO – Křesťanská unie – Za lidi, která by měla 9,4 procenta. Jako koalice ale musí toto uskupení překročit práh sedmi procent, zatímco samostatně kandidující strany pěti procent.

Do Sněmovny by se podle průzkumu dostalo devět stran či koalic, podpora hned několika z nich se pohybuje kolem volebního prahu.

Negativní vyhlídky průzkum přisuzuje straně Demokraté bývalého premiéra Eduarda Hegera. Zatímco na počátku září naznačovala sonda rostoucí trend strany s 3,8 procenta voličů, nyní by podle ní získala jen 2,3 procenta.

Průzkum se konal ve dnech 21. až 24. září. Předčasné parlamentní volby se na Slovensku konají už tuto sobotu. Výsledky by měly být v noci na neděli.

Průzkum popularity stran před slovenskými volbami
Progresivní Slovensko 19,7
Směr 19,4
Hlas 10,5
OLaNO/Za lidi/Křesťanská unie9,5
Republika8,5
SaS5,7
SNS5,4
KDH5,4
Sme rodina5,2
Průzkum agentury NMS Market Research Slovakia

Další průzkum obrat nepotvrdil

Prvenství Progresivního Slovenska nepotvrdil průzkum agentury Focus, který přisuzuje prvenství straně Směr se ziskem 18 procent. Na druhém místě by se umístilo právě PS, které by dalo hlas 16,6 procenta respondentů a na třetím strana Hlas se ziskem 13,7 procenta hlasů.

Pode Focusu by se do parlamentu dostala také koalice OLaNO – Za Lidi – Křesťanská unie (8,2 %), hnutí Republika (7,7 %), Křesťanskodemokratické hnutí (6,5 %), Slovenská národní strana (6,4 %) a Svoboda a Solidarita (5,8 %).

Naopak, do parlamentu by se nedostalo hnutí Jsme rodina předsedy parlamentu Borise Kollára, kterému by dalo hlas jen 4,1 procenta dotázaných. Neúspěšná by byla také strana Demokraté expremiéra Eduarda Hegera se čtyřmi procenty.

Vývoj průzkumů popularity stran

Začátkem roku 2023 ještě figurovala v čele průzkumů strana Hlas-sociální demokracie expremiéra Petra Pellegriniho, ale postupně jí docházel dech a Směr získával nové voliče. Někteří se vrátili od Pellegriniho zpět k Ficovi, ale bývalý trojnásobný premiér si získal také část voličů Lidové strany Naše Slovensko a hnutí Republika. Směr se pak v čele průzkumů stabilizoval a vedení si udržel až do posledního týdne před volbami. Dnes zveřejněný průzkum je první, kde Směr předstihlo mimoparlamentní hnutí Progresivní Slovensko (PS).

PS se na začátku roku pohybovalo přibližně na úrovni deseti procent, ale postupně se blíží ke dvacetiprocentní podpoře. Když voliči viděli, že nedochází k avizovanému spojení tzv. prodemokratických stran, stále víc se přikláněli k Šimečkovu hnutí. Pokud by se však v sobotu nedostaly do parlamentu strana Svoboda a Solidarita, Křesťanskodemokratické hnutí, hnutí Jsme rodina a strana Demokraté, Šimečka by mohl zůstat v Národní radě Slovenské republiky osamocený a neměl by s kým vytvořit koalici.

Prezidentka Zuzana Čaputová už avizovala, že sestavením vlády pověří vítěze voleb.

Michal Šimečka: Fico nabízí strach, my naději. Zvítězíme

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám