Hlavní obsah

Prestižní irská univerzita mění jméno knihovny kvůli spojitosti s otroctvím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení nejstarší irské univerzity Trinity College v  Dublinu oznámilo, že přejmenuje svoji největší knihovnu. Nese totiž jméno filozofa George Berkeleyho, který v 18.století podporoval otroctví a několik otroků i sám vlastnil. To podle univerzity není v souladu s jejími hodnotami.

Foto: Profimedia.cz

Skulptura před Berkeleyho knihovnou na dublinské Trinity College

Článek

Knihovna byla na dublinské univerzitě poprvé otevřena roku 1967 a od roku 1978 nesla jméno George Berkeleyho. Na univerzitě studoval a později tam publikoval několik ze svých nejdůležitějších filozofických děl. Informovalo o tom BBC.

„Vlastnil otroky, jmenovali se Philip, Anthony, Edward, a Agnes Berkeleyovi. Pracovali na jeho panství Rhode Island v letech 1730–1731. Navíc se sám snažil rozvíjet ideologii na podporu otroctví,“ uvedla univerzita v prohlášení.

Rada univerzity se pro změnu jména rozhodla po několika měsících výzkumu a veřejných konzultací, na které dohlížela pracovní skupina Trinity Legacies Review. Jednala na popud studentů.

Rozhodla, že používání jména Berkeley je v rozporu se základními hodnotami univerzity, kterými jsou lidská důstojnost, svoboda, inkluzivita a rovnost. Zajímavostí je také to, že v americké Kalifornii je po filozofovi pojmenována celá univerzita, tedy Kalifornská univerzita v Berkeley. Ta se k situaci nijak nevyjádřila.

V USA loni odstranili nebo přejmenovali 73 konfederačních soch

Zahraniční

I tak se budou filozofické myšlenky Berkeleyho na dublinské univerzitě nadále učit a zůstane tam dokonce i vitráž s jeho podobiznou. Přidají k ní pouze vysvětlivku, která bude o problematické historii informovat.

Eoin O'Sullivan, děkan, který pracovní skupině Trinity Legacies Review předsedá, uvedl, že Trinity college byla také ovlivněna univerzitami v Glasgow, Dalhousie a Brownovou a Harvardskou univerzitou. Ty se stejně tak rozhodly zaobírat problematickými historickými odkazy na svých univerzitách.

Univerzity se chtějí očistit od rasismu

Není to tak poprvé, co by některá ze světových univerzit k takovému kroku přistoupila. Výrazným impulzem pro změny byly protesty Black Lives Matter, které reagovaly na smrt George Floyda v roce 2020.

Za smrt černocha Floyda dostal bývalý policista Chauvin 22 a půl roku

Amerika

Přímo ke změně jména došlo například na Kolumbijské univerzitě v New Yorku, která přejmenovala v roce 2020 jednu ze svých kolejí. Ta byla pojmenována po doktorovi prezidenta George Washingtona Samuelu Bardovi, který taktéž otroky vlastnil.

Také univerzita v Severní Karolíně v minulosti změnila jméno jedné ze svých budov. Nesla jméno člena Ku Klux Klanu Williama Saunderse. Právě jméno prvního prezidenta USA, George Washingtona, odstranila i základní škola v americkém New Orleans.

George Washington byl jedním z amerických otců zakladatelů a stejně jako většina z nich, se za svou politickou kariéru vyjadřoval proti otroctví. Zároveň ovšem sám vlastnil stovku otroků, které se rozhodl propustit až ve své poslední vůli.

Hlavním cílem institucí je očistit své jméno od minulosti s otroctvím a vyslovit se proti rasismu. Naráží to však na kulturní tradice, protože řada obyvatel vnímá historické figury jako symboly a upozorňuje, že není fér soudit činy lidí v dobách minulých očima 21. století.

Britský premiér Sunak: Za kolonialismus a obchod s otroky se omlouvat nebudeme

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám