Hlavní obsah

Britský premiér Sunak: Za kolonialismus a obchod s otroky se omlouvat nebudeme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský premiér Rishi Sunak se odmítl omluvit jménem své země za kolonialismus a roli, kterou Británie kdysi hrála v obchodování s otroky. V parlamentu jej k tomu vyzvala poslankyně za opoziční Labouristickou stranu Bell Ribeiro-Addyová.

Foto: Uk Parliament/jessica Taylor, Reuters

Britský premiér Rishi Sunak při vystoupení v Dolní sněmovně

Článek

„Ne. Myslím, že bychom se nyní měli zaměřit na to, abychom porozuměli naší historii a všem jejím etapám. Abychom před nimi neutíkali, ale abychom se ujistili, že nyní máme společnost, která je inkluzivní a tolerantní k lidem jakéhokoli původu,“ prohlásil Sunak v parlamentu podle listu The Guardian.

„Rozebírat historii není tou správnou cestou a není tím, na co bychom měli koncentrovat naši energii,“ reagoval dále premiér na otázku poslankyně, zda se za zmíněné bezpráví „smysluplně omluví“ a zaváže k platbě reparací.

Sunak do premiérského úřadu nastoupil jako první hinduista asijského původu, jeho rodina pochází z Indie.

Vláda Spojeného království se podle BBC nikdy za svou roli v obchodování s otroky oficiálně neomluvila. Britská monarchie byla přitom s některými dalšími evropskými zeměmi prominentním účastníkem mezinárodního obchodu s otroky. Británie ale sehrála také klíčovou roli v ukončení těchto transakcí, když v roce 1833 schválila zákon o zrušení otroctví.

Minulý týden potomci některých z nejbohatších obchodníků s otroky v Británii vyzvali vládu, aby uznala a odčinila podíl země na přepravě 3,1 milionu zotročených Afričanů přes Atlantik a současně spustila s tím spojený program reparací.

Britského premiéra prošetřují kvůli manželce

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám