Hlavní obsah

V USA loni odstranili nebo přejmenovali 73 konfederačních soch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Za rok 2021 bylo ve Spojených státech odstraněno nebo přejmenováno 73 soch spojených s Konfederací. Vyplývá to ze zprávy organizace Southern Poverty Law Center (SPLC), o které informoval zpravodajský server Axios. Monumenty podle kritiků připomínají jižanský odkaz otroctví a rasismus.

Foto: Profimedia.cz

Odstranění sochy Roberta E. Leeho

Článek

Američané se začali takto demonstrativně vypořádávat s historií v návaznosti na protesty proti policejní brutalitě v roce 2020.

Odstranění památníků je „prvním a zásadním krokem v boji proti hodnotám bílé nadřazenosti Konfederace,” napsala ve zprávě SPLC.

Zmizí sochy přívrženců otroctví z amerického Kapitolu? Na tahu Senát

Amerika

Nevládní organizace varovala, že odkaz Konfederace má delší trvanlivost než jakýkoli památník, a proto bude potřeba další práce. Systémová rasová nerovnost je údajně stále zakořeněná v amerických institucích.

V tuto chvíli se v USA nachází 723 konfederačních památníků, plus jeden v Portoriku.

Churchillův pomník v Londýně se stal opět terčem útoku

Evropa

Konfederace navíc přežívá v názvech 741 silnic, 201 škol a 22 svátků, čímž se podle organizace „posiluje nadřazenost bílé rasy”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám