Hlavní obsah

Představte si, že už žádná pomoc nebude. Zástupkyně Bílého domu vyděsila Ukrajince

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvláštní představitelka Bílého domu pro ekonomickou obnovu Ukrajiny Penny Pritzkerová během své první návštěvy Kyjeva v této funkci vytrvale stáčela pozornost hostitelů k hypotetické představě, co by se dělo, kdyby Ukrajina musela ekonomicky přežít bez americké pomoci. Listu Ukrajinska pravda to sdělil zdroj obeznámený s průběhem rozhovorů, který také dodal, že její slova vyvolala mezi přítomnými značné napětí.

Foto: Profimedia.cz

Volodymyr Zelenskyj a Penny Pritzkerová v Kyjevě

Článek

Miliardářka Pritzkerová pocházející z prominentní americké podnikatelské rodiny vyzvala přítomné, aby nečekali na pomoc od Západu a hledali možnosti ekonomického růstu tak, jako kdyby země už neměla žádnou obdržet.

„Tato teze se po jejím odjezdu poplašně šířila ukrajinskými politickými kuloáry,“ napsala Ukrajinska pravda. Obzvlášť hrozivě prý tato výzva vyznívala s ohledem na nechuť republikánů schválit v Kongresu další pomoc pro Ukrajinu.

Návštěva Pritzkerové „zanechala v mnohých kancelářích politických špiček na Pečerských kopcích (v centru Kyjeva - pozn. red.) poměrně úzkostnou pachuť,“ citoval list jeden ze svých zdrojů.

Dojednat mír za den nelze. Zelenskyj pozval Trumpa, aby mu to vysvětlil

Válka na Ukrajině

„Není potřeba to dramatizovat,“ reagovala Zelenského kancelář s tím, že přístup americké emisarky byl přísně podnikatelský a snažila se Ukrajině pomoci.

Pritzkerová přicestovala do Kyjeva v pondělí, sešla se s prezidentem Volodymyrem Zelenským, premiérem Denysem Šmyhalem a členy vlády, s nimiž řešila otázky spojené s makrofinanční pomocí Ukrajině pro rok 2024. Hovořilo se rovněž o obnově poškozených objektů a s tím souvisejících možnostech využití zmrazených ruských aktiv.

Zelenskyj na setkání vyzval americký byznys, aby se investičně zapojil do perspektivních odvětví ukrajinské ekonomiky a také do obnovy energetické infrastruktury Ukrajiny.

„Je pro nás důležité vědět, že Spojené státy jsou připraveny pomoci Ukrajině překonat zimní období a ochránit objekty kritické infrastruktury,“ prohlásil Zelenskyj.

Zelenskyj: S válečným patem je potřeba skoncovat

Na středečním setkání s africkými novináři pak Zelenskyj prohlásil, že si Ukrajina nemůže dovolit „zamrzlý konflikt“ a patovou situaci. S tím je podle něj potřeba skoncovat.

„Pokud je to patová situace a zamrzlý konflikt, musíme čestně říct, že naše děti budou bojovat. Nebo naši vnuci. Už jsme ztratili velkou spoustu lidí. Chceme žít tak, abychom vychovávali děti, které pak určitě budou bojovat?“ uvedl Zelenskyj s tím, že „pat je dočasnou slabostí, a pokud chceme ukončit válku, musíme skoncovat s patem“. Zopakoval také svou představu ohledně toho, kdy by bylo možné válku ukončit - až Rusko začne ctít územní celistvost Ukrajiny, začne se řídit Chartou OSN a stáhne svá vojska.

Před tím, že se válka s Ruskem proměňuje v těžké a vyčerpávající, v podstatě statické poziční boje, varoval dříve ve svém článku pro The Economist vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj.

Řehka jednal v Kyjevě se Zalužným

Domácí

Zelenskyj se v rozhovoru neudržel a Putina počastoval vulgarismem

Zahraniční

Reklama

Související témata:
Penny Pritzker

Výběr článků

Načítám