Hlavní obsah

Dojednat mír za den nelze. Zelenskyj pozval Trumpa, aby mu to vysvětlil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dojednat mír na Ukrajině za 24 hodin, jak si představuje Donald Trump, nelze, reagoval na slova bývalého amerického prezidenta jeho současný ukrajinský protějšek Volodymyr Zelenskyj. Dodal, že ho zve na Ukrajinu a že mu bude stačit 24 minut, aby mu to vysvětlil. Zelenskyj to prohlásil v rozhovoru, který v neděli odvysílala americká televize NBC News.

Foto: Ukrainian Presidential Press Service, Reuters

Ukrajinský prezident Zelenskyj podepisuje ukrajinskou vlajku při návštěvě frontové linie v Záporožské oblasti

Článek

„Zvu prezidenta Trumpa,“ řekla ukrajinská hlava státu. „Když sem bude moci přijít, bude mi stačit 24 minut… abych mu vysvětlil, že tuhle válku nemůže vyřešit, nemůže přinést mír kvůli (ruskému prezidentovi Vladimiru) Putinovi,“ pokračoval.

Podle ukrajinského prezidenta je mír možný pouze tehdy, když Ukrajina dostane zpět okupovaná území a „naši nezávislost“. „Nejsem připraven mluvit s teroristy, protože jejich slovo nic neznamená,“ řekl později o myšlence vyjednávání s Rusy.

Trump, který je favoritem na zisk nominace Republikánské strany do prezidentských voleb konaných za rok, zatím nespecifikoval, jakým způsobem by chtěl konec války na Ukrajině dojednat. V květnové diskusi na televizi CNN například uvedl, že by se setkal se Zelenským a s Putinem, a zároveň vyjádřil pochybnosti o adekvátnosti současné americké pomoci Kyjevu.

Nejen Biden. Trumpovy stále častější přeřeky mohou být pro prezidentskou kampaň problém

Amerika

Zelenskyj v neděli uvedl, že s americkým exprezidentem o věci nemluvil a že neví, zda by USA v případě jeho znovuzvolení dál Ukrajinu podporovaly. Zároveň americké politiky vyzval k uvolnění dalších prostředků na boj proti Rusku. „Když nás Rusko všechny zabije, zaútočí na státy NATO a vy budete posílat (do války) své syny a dcery,“ řekl.

Jeho slova přichází v době, kdy se republikánská většina v americké Sněmovně reprezentantů staví odmítavě k žádosti amerického prezidenta Joea Bidena o vyčlenění dalších více než 60 miliard dolarů (zhruba 1,4 miliardy Kč) na podporu Ukrajiny. Vláda uvádí, že absence nových prostředků už ovlivňuje poskytování vojenského vybavení, velká část Američanů však dosavadní rozsah americké podpory považuje za přehnaný.

Zelenskyj byl na závěr rozhovoru s NBC News tázán, zda se někdy cítí poražený. Odpověděl, že Ukrajinci nechtějí celý život válčit, ale také nejsou ochotni „dát naši svobodu tomu zas*nému teroristovi Putinovi“.

Zelenskyj: Konflikt v Gaze odvádí pozornost od války na Ukrajině

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám