Hlavní obsah

Řehka jednal v Kyjevě se Zalužným

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náčelník generálního štábu Karel Řehka jednal v Kyjevě se svým ukrajinským protějškem generálem Valerijem Zalužným a s dalšími partnery bezpečnostních složek Ukrajiny. Při setkání řešili aktuální vývoj bezpečnostní situace a další možnosti české podpory, výcviku a výměny zkušeností.

Foto: Armáda ČR, Bez zdroje

Náčelník generálního štábu Karel Řehka jednal v Kyjevě se svým ukrajinským protějškem generálem Valerijem Zalužným

Článek

„Budeme Ukrajině dál pomáhat. Naše konzultace jsou potřebné právě proto, aby pomoc Ukrajině měla co největší efekt. Velmi si vážím cenných informací, které nám naši ukrajinští partneři poskytují. Naše armáda tak získává neocenitelné zkušenosti,“ komentoval jednání generál Řehka.

Podle Deníku N šlo o několikadenní návštěvu Ukrajiny, o které česká armáda až do návratu Řehky a jeho kolegů zpět do Prahy neinformovala z důvodu bezpečnosti.

Podle vyjádření Řehky z minulého týdne se v Česku za letošek zatím vycvičilo přes 2500 ukrajinských vojáků, v Libavé na Olomoucku nyní cvičí pátá rotace ukrajinských vojáků. V plánu je podle Řehky další rotace před koncem letošního roku. Ambicí bylo podle dřívějšího rozhodnutí vlády připravit na českém území zhruba 4000 ukrajinských vojáků do konce letošního roku.

V říjnu vláda schválila prodloužení mandátu na výcvik ukrajinských vojáků v ČR do konce roku 2024. Podle návrhu bude v jeden moment na území Česka moci pobývat 800 vojáků, stejně jako to bylo v roce letošním.

Není to film o druhé světové válce. Chce to čas, řekl o ukrajinské protiofenzivě Řehka

Zahraniční

Podmínky míru si musí Ukrajina určit sama, řekl v OSN český prezident

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám