Hlavní obsah

Předání stíhaček F-16 Ukrajině budeme považovat za jadernou hrozbu, varoval Lavrov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva bude považovat poskytnutí stíhacích letounů F-16 Ukrajině „za hrozbu ze strany Západu v jaderné oblasti“. Ruskému zpravodajskému webu lenta.ru to řekl šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov.

Foto: Boris Roessler, ČTK/AP

Stíhačka F-16. Ilustrační foto

Článek

„Informovali jsme jaderné mocnosti - Spojené státy, Británii a Francii - že Rusko nemůže ignorovat schopnost těchto letadel nést jaderné zbraně. Žádná ujištění v tomto případě nepomohou,“ uvedl Lavrov v rozhovoru zveřejněném ve čtvrtek.

Ukrajina už ale přitom má ve výzbroji - stejně jako Rusko - sovětské taktické letouny Su-24, které jsou rovněž schopné nést jak konvenční, tak jadernou munici.

Podle ruského ministra jsou „plány USA poskytnout Kyjevu stíhací letouny F-16 příkladem velmi nebezpečného vývoje událostí“.

„Chtěl bych poukázat na to, že USA a jejich satelity v NATO vytvářejí rizika přímého ozbrojeného střetu s Ruskem, což může vést ke katastrofickým následkům,“ pohrozil.

„V průběhu bojů naši vojáci nebudou zkoumat, zda ten který konkrétní letoun tohoto typu je uzpůsoben k tomu, aby nesl jaderné zbraně, nebo ne. Samotná skutečnost, že se tyto zbraně dostanou k ukrajinským ozbrojeným silám, bude z naší strany považována za hrozbu ze strany Západu v jaderné oblasti,“ řekl Lavrov.

Cvičit ukrajinské piloty bude jedenáct států

Rozhovory o možném předání amerických víceúčelových jednomotorových stíhacích letounů F-16 ozbrojeným silám Ukrajiny se vedou již delší dobu. Kyjev o dodávky F-16 velmi usiluje, konečné rozhodnutí ale v žádné ze zemí, která je má ve výzbroji, dosud nepadlo.

Jedenáct zemí NATO se na summitu ve Vilniusu v úterý zavázalo, že se od srpna zapojí do výcviku ukrajinských pilotů na F-16, informoval Politico. Výcvik by měl probíhat v Dánsku, později také v Rumunsku. Podle Dánska a Nizozemska, které misi vedou, by první skupina pilotů měla výcvik dokončit ještě letos.

Ukrajina nedostane stíhačky do konce protiofenzivy, připustil šéf vojenského výboru NATO

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám