Hlavní obsah

Ukrajina nedostane stíhačky do konce protiofenzivy, připustil šéf vojenského výboru NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina nemůže počítat s tím, že by do konce stávající protiofenzivy dostala ze Západu moderní stíhačky. Připustil to šéf vojenského výboru NATO Rob Bauer s tím, že výcvik pilotů a techniků bude ještě na dlouho, stejně jako zajištění celého přesunu a údržby. Představitelé Kyjeva si na pomalý pokrok ohledně dodání letounů stěžovali už dříve.

Foto: Profimedia.cz

Stíhačka F-16

Článek

„Diskuse o stíhačkách je důležitá, ale v krátkodobém horizontu pro tuto protiofenzivu nebude vyřešena,“ řekl admirál nizozemského námořnictva Bauer britské rozhlasové stanici LBC.

„Výcvik těchto pilotů, školení techniků, stejně jako zajištění logistické organizace, která dokáže tato letadla udržet v chodu, nebudou k dispozici před koncem této protiofenzivy,“ řekl Bauer.

Dodal, že ukrajinské síly se můžou i bez stíhaček prosadit proti ruským okupantům, ale „bude to chtít čas“.

Řekl, že po znovudobytí dalšího území budou muset ukrajinské síly také přemístit systémy protivzdušné obrany k jeho ochraně. Ukrajinští vojáci mají ale podle něj oproti Rusům výhodu ve výcviku, morálce, motivaci a západní výzbroji.

Několik zemí se už zavázalo poskytnout Kyjevu letouny F-16 nebo nezbytný výcvik.

Patří k nim Velká Británie, Nizozemsko, Polsko, Dánsko, Švédsko, Belgie, Portugalsko, Francie a USA. Web Politico v květnu napsal, že první dodávka letadel se dá očekávat nejdříve letos na podzim.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si před několika dny postěžoval západním představitelům, že plán výcviku ukrajinských pilotů se zpožďuje.

Ukrajinský vrchní velitel Valerij Zalužnyj také nedávno listu The Washington Post řekl, že pokoušet se o protiofenzivu s nedostatkem pokročilých stíhaček je jako bojovat s „luky a šípy“.

Je to jako útočit s luky a šípy, dejte nám F-16. Zalužného rozčílila kritika Západu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám