Hlavní obsah

Na rozloučení s královnou se čeká i 25 hodin. Do Londýna dorazil i Fiala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Až do pondělního rána se lidé mohou loučit ve Westminsterském paláci s Alžbětou II., která zemřela 8. září. Zájem je tak obrovský, že přístup do fronty byl od středy několikrát dočasně uzavřen, čekání se během naplnění kapacity prodloužilo zhruba na 25 hodin. Do Londýna v neděli dorazil i český premiér Petr Fiala.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Živě: Lidé mají poslední šanci rozloučit se se zesnulou panovnicí Alžbětou II.Video: Reuters

 
Článek

Smuteční průvod v Londýně doprovodil ve středu pozůstatky královny Alžběty II. z Buckinghamského paláce do sídla parlamentu – Westminsterského paláce. Osm příslušníků granátnické gardy tam umístilo rakev na katafalk ve Westminsterském sále, kam začali proudit lidé, kteří se chtějí naposledy s královnou rozloučit. Sál se pro veřejnost otevřel krátce po 18:00 středoevropského času.

Že bude o poslední rozloučení s královnou obrovský zájem, bylo jasné už během prvního dne. Navzdory dešti čekaly desetitisíce lidí celou noc na možnost poklonit se rakvi se zesnulou královnou.

Všichni čtyři potomci zesnulé Alžběty II. drželi vigilii u její rakve

Evropa

Na pohřeb se sjíždějí státníci

Na státní pohřeb královny Alžběty II. se v neděli do Londýna začnou sjíždět hlavy států a vlád a členové zahraničních panovnických rodů. Král Karel III. s chotí Camillou se setkají se zahraničními smutečními hosty na večerní státní recepci v Buckinghamském paláci. Česko zastupuje premiér Petr Fiala.

V sobotu pozdě večer do Londýna přiletěl americký prezident Joe Biden s manželkou Jill. V neděli se zřejmě půjdou poklonit královnině památce a podepíší se do oficiální kondolenční knihy, večer pak půjdou na státní recepci.

Foto: ČTK/AP

V sobotu pozdě večer do Londýna přiletěl americký prezident Joe Biden s manželkou Jill.

Královna Alžběta II. zemřela 8. září ve věku 96 let ve svém skotském venkovském sídle Balmoral. Státní pohřeb nejdéle vládnoucí panovnice v britských dějinách se uskuteční v pondělí.

Ve 20:00 místního času (21:00 SELČ) bude Spojené království za Alžbětu II. držet minutu ticha.

Foto: ČTK/AP

Výměna stráží u rakve Alžběty II.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám