Hlavní obsah

Dubové dřevo a olověná vložka chrání tělo zesnulé panovnice Alžběty II.

Londýn

Už více než týden truchlí Velká Británie nad smrtí panovnice Alžběty II. Než se rakev s jejími ostatky vrátila do Londýna, urazila stovky kilometrů a její poslední cestu provázelo nespočet ceremonií. Nyní je rakev vystavena v budově parlamentu ve Wesminster Hall, kam proudí lidé ve dne v noci, aby se jí poklonili. Mnozí se proto ptají, jak jsou ostatky panovnice ošetřeny.

Foto: Reuters

Rakev s tělem královny Alžběty II. během smutečního procesí v Londýně

Článek

Alžběta II. spočívá v rakvi, která byla před 32 lety vyrobena z anglického dubu, píše deník The Times. Toto dřevo se v současnosti používá k výrobě rakví zřídka.

„Dřevo z anglického dubu je velmi obtížné sehnat a je velmi drahé,“ uvedl Andrew Leverton z pohřební služby Leverton & Sons, která zajišťuje pro královskou rodinu pohřby od roku 1991. Organizovala tedy i pohřeb princezny Diany.

Většina dřevěných rakví je přitom vyrobena z amerického dubu.

V souladu s tradicí královské rodiny má rakev olověnou vložku, která rakev utěsní a zabrání pronikání vlhkosti.

Bolesti při každém kroku. Manželka Karla III. si zlomila prst u nohy

Zahraniční

Olovo využívá královská rodina jako výplň rakví déle než čtyři století. Vzhledem k tomu, že jsou britští králové a královny tradičně pohřbívání v hrobkách, utěsnění rakví je nutností.

Kvůli olovu je schránka nesmírně těžká. A pokud se má nést, je zapotřebí osmi lidí. Rakev prince Philipa, manžela královny, který zemřel v dubnu 2021, také muselo nést osm lidí.

Rakev Alžběty II. byla vyrobena tak, aby její víko bylo pevné a dostatečně široké k položení královské koruny, žezla a jablka.

Alžběta II. bude pohřbena v pondělí v pamětní kapli krále Jiřího VI. na hradě Windsor. Pohřbena bude vedle rodičů, krále Jiřího VI. a královny matky Alžběty. A také poblíž popela její zesnulé sestry, princezny Margaret. Do kaple bude následně přemístěna i rakev prince Phillipa.

Reklama

Výběr článků

Načítám