Hlavní obsah

Britové v noci nacvičovali pohřební procesí s rakví královny

Během noci na sobotu nacvičovala královská stráž pochod s rakví královny Alžběty II. k zámku Windsor, kde bude panovnice v pondělí pohřbena. Řada lidí se už nyní přišla rozloučit, protože pondělní pohřeb nestihne.

BEZ KOMENTÁŘE: V Londýně se v noci konal nácvik pondělního pohřbu Alžběty II.Video: AP

 
Článek

Video agentury Reuters zachycuje cvičné pohřební procesí k branám zámku Windsor. Početná stráž v koňských sedlech a desítky dalších příslušníků nad ránem pochodovali k branám zámku. Na záběrech lze před uzavřením bran zahlédnout i stovky přihlížejících, pro některé z nich to byla poslední možnost se s britskou panovnicí rozloučit.

„Myslím, že to byla skvělá příležitost se skutečně podívat na některé z probíhajících slavnostních ceremonií,“ komentovala nácvik Katharine Horsfallová z britského Cookhamu. „Vím, že královna zde není, ale chtěla jsem se s ní tímto způsobem rozloučit, protože u skutečného pohřbu nebudu,“ dodala pro agenturu Reuters.

„Nemůžu přijít v pondělí (na pohřeb), takže toto je pro mě největší událost,“ řekla agentuře Helen Spencerová z Londýna. „Bylo nádherné vidět to ve tmě, slyšet bubny, jak vámi prostupují,“ poklepávala si na hruď žena se slzami v očích. „Bylo to docela emotivní,“ prohlásila.

Dubové dřevo a olověná vložka chrání tělo zesnulé panovnice Alžběty II.

Zahraniční

Nácvik slavnostního procesí se uskutečnil krátce po sobotní páté hodině ranní. Státní pohřeb nejdéle vládnoucí britské panovnice začne v pondělí v 11 hodin v londýnském Westminsterském opatství. Nakonec bude rakev s Alžbětou II. převezena na hrad Windsor, kde bude pohřbena vedle svého manžela prince Philipa, svých rodičů a sestry, princezny Margaret.

Reklama

Výběr článků

Načítám