Hlavní obsah

Pohřbu královny se zúčastní i čínský viceprezident, ale nepustí ho k rakvi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská vláda sice na pohřeb královny Alžběty II. pozvala i čínského viceprezidenta, jeho delegaci ale nepovolí prohlédnout si rakev zesnulé panovnice ve Westminsterském sále v parlamentu, informovala BBC. Na pohřeb vůbec nedostalo pozvánku Rusko, Bělorusko, Myanmar, Venezuela či Afghánistán.

Foto: Profimedia.cz

Rakev královny Alžběty II. ve Westminsterském sále

Článek

Důvodem pro zvláštní zákaz Číně by mohly být námitky některých poslanců. Těm vadí, že Čína uvalila sankce na britské zákonodárce kritizující porušování lidských práv etnika Ujgurů v čínském Sin-ťiangu, uvedla agentura Reuters. Začátkem září OSN vydala zprávu s důkazy utlačování Ujgurů v čínských koncentračních táborech.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Mao Ning v pátek podle Reuters uvedla, že resort se dosud neseznámil se zprávou OSN o údajné perzekuci Ujgurů, ale zároveň prohlásila, že „státní pohřeb královny Alžběty II. je důležitou událostí Spojeného království“.

„Účast zahraničních delegací na této události na pozvání Spojeného království je projevem respektu ke královně a projevem míry důležitosti vztahů s touto zemí,“ dodala mluvčí.

Někteří poslanci vládnoucích konzervativců poslali ministerstvu zahraničí dopis vyjadřující obavy ohledně pozvání čínské delegace. Jsou mezi nimi podle BBC poslanci Tim Loughton a sir Iain Duncan Smith. Podle nich je zvláštní, aby se pohřbu královny účastnili strůjci genocidy ujgurské menšiny.

Dubové dřevo a olověná vložka chrání tělo zesnulé panovnice Alžběty II.

Zahraniční

Oproti Číně britská vláda nepozvala zástupce Ruska a Běloruska kvůli probíhající invazi na Ukrajinu. Na pohřeb nesmí přijet ani delegace z Myanmaru kvůli vojenskému převratu z minulého roku. Podle BBC nepřijedou ani představitelé Sýrie, Venezuely či Afghánistánu. Severní Korea, Írán a Nikaragua vyšlou pouze své velvyslance nasazené v Británii.

Alžběta II. bude pohřbena v pondělí v pamětní kapli krále Jiřího VI. na hradě Windsor vedle svých rodičů, krále Jiřího VI. a královny matky Alžběty. A také poblíž popela její zesnulé sestry, princezny Margaret. Do kaple bude následně přemístěna i rakev prince Phillipa.

BEZ KOMENTÁŘE: Všichni čtyři potomci zesnulé Alžběty II. drželi vigilii u její rakveVideo: Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám