Hlavní obsah

Orbán se za určitých okolností může stát šéfem Evropské rady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda Evropské rady Charles Michel chce v červnu kandidovat do europarlamentu a v případě jeho zvolení se lídři Evropské unie budou muset urychleně dohodnout na jeho nástupci. Pokud se jim to nepovede, zasedání rady může vést Viktor Orbán, protože Maďarsko od července převezme rotující předsednictví. Upozornil na to web Politico.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Web konstatoval, že tomuto scénáři by se ostatní členské země rády vyhnuly pro eskalaci napětí v otázkách podpory Ukrajiny a porušování právního státu v Maďarsku. Volby do Evropského parlamentu se budou konat od 6. do 9. června ve všech členských zemích unie. Evropští lídři budou následně jednat 17. června a pak opět 27. a 28. června. „Na těchto schůzkách se pravděpodobně budou snažit dospět k dohodě o náhradě za Michela,“ uvedl web Politico.

Web upozornil, že je to poprvé, kdy bude úřadující předseda Rady Evropské unie kandidovat ve volbách do Evropského parlamentu. „Za normálních okolností by Michel zůstal ve funkci až do konce listopadu,“ dodal web. „Michelův krok je z právního hlediska v pořádku, ale zvyšuje to tlak na evropské lídry,“ dodalo Politico.

Orbán v čele rady by byl paradox

Pokud bude Michel zvolen do europarlamentu a evropští lídři se v červnu nedohodnou na jeho nástupci, zasedání Evropské rady povede Orbán.

Byl by to paradox, protože maďarský premiér na posledním summitu EU nepodpořil finanční pomoc pro Ukrajinu a dal najevo, že hodlá dělat potíže i dál. Evropští diplomaté nyní zkoumají cesty, jak Orbánovo chování, mnohými označované jako vydírání, změnit. Třeba i pozastavením hlasovacích práv Maďarsku.

V bruselských kuloárech se podle zdrojů listu Financial Times začalo diskutovat o dosud stěží představitelném scénáři, totiž aktivaci sankčního mechanismu podle článku 7 Smlouvy o Evropské unii. Ten mimo jiné umožňuje pozastavit členskému státu, který porušuje základní hodnoty EU, hlasovací práva v Radě EU. Jde o nejsilnější varování, které Evropská unie může vůči některému ze svých členů použít.

Špičky EU si lámou hlavu, jak srovnat Viktora Orbána

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám