Hlavní obsah

Špičky EU si lámou hlavu, jak srovnat Viktora Orbána

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Maďarský premiér na posledním summitu EU nepodpořil finanční pomoc pro Ukrajinu a dal najevo, že hodlá dělat potíže i dál. Evropští diplomaté nyní zkoumají cesty, jak Orbánovo chování, mnohými označované jako vydírání, změnit - třeba i pozastavením hlasovacích práv Maďarsku.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán, „černá ovce“ mezi evropskými lídry

Článek

„Všichni víme, o co se mu jedná: o peníze,“ zhodnotil podle listu Financial Times (FT) nejmenovaný vysoký unijní diplomat postoj maďarského premiéra Viktora Orbána, který se již po několikáté postavil proti většině ostatních států EU a hrozil blokovat jak zahájení přístupových rozhovorů s Ukrajinou, tak finanční pomoc pro napadenou zemi ve výši 50 miliard eur (asi 1,22 bilionu korun).

První hrozbu se podařilo zažehnat tím, že Orbán při hlasování na summitu EU minulý týden odešel ze sálu, finance pro Ukrajinu ale Maďarsko skutečně zablokovalo.

„Penězi“ mínil zdroj FT finance, které jsou určené z eurounijních fondů pro Budapešť, ale Brusel je dosud zadržoval s ohledem na špatný stav vlády práva v Maďarsku. Z celkové sumy 30 miliard eur (asi 730 miliard korun) Evropská komise uvolnila třetinu, tedy 10 miliard eur, pouhý den před začátkem summitu s odůvodněním, že Budapešť provedla v oblasti soudnictví potřebné reformy.

Fico dostal varování z Evropské komise

Evropa
Foto: Yves Herman, Reuters

Viktor Orbán (vlevo) při rozhovoru s českým premiérem Petrem Fialou na summitu EU

Nicméně 20 miliard eur, což jsou na maďarské poměry obrovské peníze, zůstává zmrazených. A Viktor Orbán nenechal nikoho na pochybách, že bude chtít všechno.

„Ne čtvrtina, ne polovina. Chceme všechno a máme dobré nástroje, jak toho dosáhnout,“ řekl maďarský premiér v interview pro tamní rozhlasovou stanici.

Dojde na pozastavení hlasovacích práv?

Pro leckoho v rozhodovacích patrech bruselské politiky tato slova znějí výhružně.

„Peníze pro Ukrajinu Orbán stejně nezastaví, to se dá obejít. Ale musí pocítit plné následky toho, pokud se o to byť i jen pokusí. Plné následky vlastní izolace,“ řekl FT nejmenovaný bruselský diplomat.

Pošlete nám peníze a odblokujeme pomoc pro Ukrajinu, říká Orbánův poradce

Evropa

V bruselských kuloárech se podle zdrojů FT začal v posledních dnech diskutovat dosud stěží představitelný scénář, totiž aktivace sankčního mechanismu podle článku 7 Smlouvy o Evropské unii. Ten mimo jiné umožňuje pozastavit členskému státu, který porušuje základní hodnoty EU, hlasovací práva v Radě EU. Jde o nejsilnější varování, které Evropská unie může vůči některému ze svých členů použít.

V případě Maďarska by se argumentace zřejmě opírala o porušování demokratických hodnot a principů právního státu - v minulosti již proti Budapešti podobná řízení byla vedena. Souhlasit s aktivací 7. článku musí všechny ostatní země, což je nyní, po změně vlády v Polsku, pravděpodobnější než dříve.

Situaci ještě komplikuje fakt, že Maďarsko se 1. července 2024 ujme předsednictví Rady Evropské unie. „Představa, že tento člověk (Viktor Orbán, pozn. red.) bude nastolovat agendu, je noční můra,“ řekl nejmenovaný diplomat.

Unijní lídři rozhodli o zahájení přístupových jednání s Ukrajinou

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám