Hlavní obsah

Nová fáze války: Ukrajinci mají vojáky, chybí jim technika. U Rusů je to naopak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těžiště bojů na Ukrajině se přesunulo na Donbas. Cílem další fáze vojenské operace zahájené v úterý je ovládnutí celého území Luhanské a Doněcké oblasti, ve které leží i přístav Mariupol. Ukrajinci tam mají silné pozice, ale chybí jim těžká technika. Ta teprve do oblasti míří.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Doněčtí separatisté v transportéru v Mariupolu

Článek

Podle amerických zdrojů mají Rusové v Luhanské oblasti a v centrální části Donbasu 76 taktických uskupení o velikosti praporu, každé s celkem 700 až 900 vojáky. Podle ukrajinských zdrojů je to asi 70 000 ruských vojáků.

Ukrajina počet svých sil v oblasti neuvádí, v době začátku války měla na východě deset brigád, každou o síle 3000 až 5000 mužů. Některé tyto jednotky byly nasazeny do bojů, na Donbas přicházely posily.

Podle bezpečnostního experta BBC Franka Gardnera jde sice o nejlepší jednotky, ale místy jsou značně přečísleny Rusy. Celkově však není počet ruských vojáků tak velký, aby zaručoval úspěšný útok na celé frontě.

Británie dodává Ukrajině protiletadlové střely Starstreak, jsou připravené k nasazení

Válka na Ukrajině

Rusům chybí vojáci

Expertka na ruské ozbrojené síly z Institutu pro studium válek (ISW) Aglaya Snetkovová uvedla, že zatímco Ukrajincům chybí technika, Rusům, kteří jí mají dostatek, zase lidská síla, aby mohli s útokem uspět.

Proto také Rusové nasazují žoldnéře. Kromě těch z Vagnerovy skupiny má jít podle listu The Guardian i o Syřany a Libyjce. Objevily se i zprávy o Etiopanech. [celá zpráva]

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Doněčtí separatisté v transportéru u Mariupolu

Silnější početní převahu potřebují útočící Rusové, protože Ukrajinci mají vybudovaný systém hloubkové obrany s několika liniemi. Boje budou mít charakter podobnější bitvám z druhé světové války s jasně danou frontou, kde mají Ukrajinci zákopy.

Snetkovová proto nepočítá s tím, že by dosáhli Rusové dramatického úspěchu, protože i jejich síly jsou vyčerpány.

Rusové potvrdili novou fázi bojů. Chtějí sevřít Ukrajince do kleští

Evropa

Plochý terén napomáhá vedení rozsáhlých tankových operací. Rusové také přisunuli do oblasti velké množství těžké techniky a vrtulníky, které mají jistit postup ze vzduchu. Dislokovány jsou v oblasti i početné ruské systémy protivzdušné obrany, aby nemohli Ukrajinci útočit na kolony ze vzduchu.

Ukrajina potřebuje těžké zbraně

Aby se Ukrajinci udrželi, potřebují těžkou techniku. Proto jim Spojené státy posílají houfnice ráže 155 mm a transportéry M113. Obrněnou techniku včetně vozidel a transportérů tam dodává Velká Británie a Austrálie a nově ji tam posílá také Nizozemsko. Tanky dodala i ČR.

Gardner uvádí, že jde o závod s časem – podaří-li se Ukrajince včas vyzbrojit těžkou technikou, mohou útok odrazit. „Jestliže máme mít nějakou šanci odrazit tento velký útok, potřebujeme těžkou techniku, zbraně, (protiletadlové) rakety Starstreak, protitankové střely a systémy protivzdušné obrany,“ říká Ukrajina.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Zničený ruský tank

Rovnováhu by však mohlo narušit, pokud by Rusko ovládlo přístav Mariupol, odkud by mohlo na frontu ve střední části Donbasu poslat dalších deset, dvanáct, ale možná až dvacet taktických uskupení o velikosti brigády.

Reklama

Výběr článků

Načítám