Hlavní obsah

Rusové nasadili na Ukrajině až 20 000 žoldnéřů

Rusko nasadilo do bojů o ukrajinský Donbas až 20 tisíc žoldnéřů, uvedly ve středu deník The Guardian a agentura AFP. Jsou mezi nimi příslušníci polovojenské Vagnerovy skupiny i bojovníci ze Sýrie, Libye a dalších míst.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Doněčtí separatisté na obrněném transportéru

Článek

„Tito lidé jsou z větší části používáni jako masa proti ukrajinskému odporu. Je to pěchota. Nemají těžkou techniku ani vozidla,“ citoval The Guardian činitele, podle něhož se počet žoldnéřů na východní Ukrajině pohybuje od 10 tisíc do 20 tisíc.

Žoldnéři mají ruským silám pomoci v jejich snaze o ovládnutí Doněcké a Luhanské oblasti, regionů, k nimž se v poslední době upírá hlavní pozornost ruské armády.

Nelze vyhlásit mobilizaci

Expertka na ruské ozbrojené síly z Institutu pro studium válek (ISW) Aglaya Snetkovová uvedla, že zatímco Ukrajincům chybí technika, Rusům, kteří jí mají dostatek, zase lidská síla, aby mohli s útokem uspět. Komplikuje jim to i situace, že konflikt neoznačují za válku, takže nemohou snadno vyhlásit mobilizaci.

Bývalým vojákům ze Sýrie je podle deníku v závislosti na jejich zkušenostech a hodnosti nabízen za zapojení do bojů na Ukrajině měsíční plat v rozmezí od 600 dolarů (asi 13 600 korun) do 3000 dolarů (67 800 korun).

Kvůli šanci dostat se z Afriky a penězům se hlásí zájemci i v Etiopii, uvedla ruská velvyslankyně a ocenila jejich ochotu pomoci. Dodala však, že ambasáda není náborová kancelář.

Afričané se hlásí jako dobrovolníci do konfliktu na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Na Ukrajině jsou také vojáci z Libye – Vagnerova skupina podle listu Guardian přesunula z této severoafrické země většinu svých bojovníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám