Hlavní obsah

Británie dodává Ukrajině protiletadlové střely Starstreak, jsou připravené k nasazení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Británie dodala na Ukrajinu své moderní ruční protiletadlové střely Starstreak. V neděli řekl deníku Mail On Sunday britský ministr obrany Ben Wallace, že už jsou připravené k nasazení.

BEZ KOMENTÁŘE: STARStreak Video: Thales

 
Článek

Ministr uvedl, že ukrajinští vojáci už byli zaškoleni a vycvičeni k jejich použití a střely mohou být okamžitě nasazeny.

Starstreak je britský přenosný systém protivzdušné obrany kategorie MANPADS, který vyrábí firma Thales. Odpálené střely dosahují rychlosti překračující trojnásobek rychlosti zvuku, což z nich dělá nejrychlejší střely v této kategorii.

Vypálení Kinžalu na Ukrajině: hlavně show, test a varování

Evropa

Je to dáno dvojstupňovým pohonem. První stupeň vyhoří ještě před tím, než raketa opustí tubus, z něhož se odpaluje. V bezpečné vzdálenosti asi čtyř metrů se zažehne druhý stupeň, který udělí střele maximální rychlost.

Po jeho vyhoření se oddělí tři hlavice z wolframu, které jsou naváděné laserem. Vzhledem k rychlosti ničí cíl kinetickou energií.

Foto: Profimedia.cz

Ruční protiletadlové střely Starstreak

Navádění je laserové, takže střely nemohou zmást „fléry“, které produkují teplo. Jsou odpalovány z letadel a vrtulníků proti raketám naváděným na teplo. Na rozdíl od střel naváděných radarem je nelze rušit jako střely Blowpipe.

Dosah mají 300 metrů až sedm kilometrů, takže jsou určeny proti nízkoletícím cílům. Verze Starstreak II má vyšší dosah. Střely mohou být odpalovány ze země i z vozidel nebo z lodí. Existují i vícenásobná odpalovací zařízení.

Británie na Ukrajinu také dodala 4000 švédských protitankových střel NLAW.

Rusko se chlubí úspěchy moderních vrtulníků, přitom z nich nazdařbůh pálí neřízené střely

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám