Hlavní obsah

Německý kancléř chce přitvrdit s vracením odmítnutých žadatelů o azyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německý kancléř Olaf Scholz podle informací listu Bild nařídil svým ministrům, aby při všech mezinárodních jednáních stavěli do popředí migrační politiku. Scholz zdůraznil, že je nezbytná lepší spolupráce partnerů při vracení odmítnutých žadatelů o azyl.

Foto: Liesa Johannssen, Reuters

Kancléř Olaf Scholz chce přitvrdit s tzv. návratovou politikou

Článek

Příliš vysoký počet běženců, kteří do Německa přicházejí, a potíže s tzv. návratovou politikou. To jsou podle informací listu Bild, odvolávajícího se na zdroje blízké vládě, dva hlavní problémy, které německý kancléř Olaf Scholz (SPD) nařídil svým ministrům „intenzivně a jasně komunikovat“ při jednáních s partnery.

Jinak řečeno, kancléř není zejména spokojen s tím, že země původu běženců nejsou příliš ochotné přijímat zpět své občany, kteří v Německu se žádostí o azyl neuspěli.

Německo oznámilo dohodu s Českem v boji proti migraci

Domácí

Z informací Bildu vyplývá také to, že kancléř hodlá vyvinout větší tlak vedle tzv. zdrojových zemí i na tranzitní státy, kterými běženci při cestě do Německa procházejí. Týkat by se to mělo zejména tzv. balkánské trasy, kterou nyní používá většina lidí mířících do Německa. S představiteli zemí západního Balkánu o tom Scholz jednal v pondělí na schůzce v albánské Tiraně.

Počet žádostí o azyl je na vzestupu

Kancléřovo přitvrzení co do migrace zjevně vyplývá z toho, že jak počet přicházejících běženců, tak počet žadatelů o azyl se v Německu v porovnání s předchozím rokem zvýšil. Jen za prvních devět měsíců roku 2023 počet žadatelů o azyl (251 000) už převýšil číslo za celý loňský rok (244 000).

Počet žádostí o azyl v Evropě prudce vzrostl

Zahraniční

Většina žadatelů o azyl v Německu sice pochází ze států, u kterých německé úřady vesměs uznávají jako důvod k odchodu ze země bezpečnostní situaci či represivní vládu, a většina těchto lidí je tedy při žádosti úspěšná (Sýrie či Afghánistán), mezi azylanty je ale stále také dost osob z tzv. bezpečných zemí. Mezi ně patří i západobalkánské státy.

Přitvrzení vůči migraci ze strany vládnoucí koalice má také vnitropolitické důvody. Opoziční Alternativa pro Německo (AfD), která si na odporu vůči migraci vybudovala politickou značku, letos značně posilovala a podle posledních průzkumů má na celoněmecké úrovni podporu kolem 20 procent. AfD bodovala i v nedávných zemských volbách v Bavorsku a Hesensku, když v porovnání s předchozím hlasováním navýšila podporu zhruba o polovinu.

Zemské volby v Bavorsku a Hesensku uštědřily tvrdý políček německé vládní koalici

Evropa

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám