Hlavní obsah

Zemské volby v Bavorsku a Hesensku uštědřily tvrdý políček německé vládní koalici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov/Wiesbaden

Voliči ve dvou bohatých spolkových zemích na západě Německa dali jasnou důvěru křesťanským demokratům, respektive sesterským křesťanským sociálům. Strany tzv. semaforové koalice, která v Německu vládne na celostátní úrovni, utrpěly nepříjemné ztráty, zato posílila krajně pravicová Alternativa pro Německo.

Článek

„Současná spolková vláda byla potrestána historickým způsobem. (…) Strany semaforové koalice by z výsledků (zemských voleb v Bavorsku a Hesensku, pozn. red.) měly vyvodit správné závěry, hlavně co se týká hospodářské a migrační politiky.“

Těmito slovy reagoval podle listu Süddeutsche Zeitung předseda německých křesťanských demokratů (CDU) Friedrich Merz na výsledky víkendových zemských voleb v Bavorsku a Hesensku, kde dohromady žije téměř čtvrtina německé populace.

CDU je na celostátní úrovni nejsilnější opoziční stranou. Celoněmecké průzkumy voličské podpory jí dlouhodobě přisuzují nejvyšší podporu, kolem 27 procent.

Bortí se v Německu tabu? Šéf CDU nevyloučil spolupráci s krajně pravicovou AfD

Evropa

Merz také poznamenal, že „bychom měli zůstat v politickém středu“, což byla zjevná narážka na dobrý výsledek krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD). Ta v obou jmenovaných spolkových zemích výrazně posílila, v Hesensku dokonce s podporou 18,4 procenta obsadila druhé místo. Výsledky jsou stále předběžné.

Aiwangerova aféra voliče neodradila

Velmi kvalitního výsledku dosáhla v Bavorsku strana Svobodní voliči (FW), která dosud spoluvládla s nejsilnějšími křesťanskými sociály (CSU).

Téměř 16 procent podpory (oproti předchozím volbám nárůst o více než 4 procentní body) je pro FW tím cennější proto, že její šéf Hubert Aiwanger krátce před volbami čelil nepříjemné aféře – přišlo se totiž na to, že se jako gymnazista před 35 lety účastnil akce znevažující utrpení Židů za 2. světové války.

Bavorští voliči ovšem vyslali signál, že takové události z dávné minulosti politiků je příliš nezajímají. Očekává se, že v Bavorsku opět povládne staronová koalice CSU a FW, která by měla v zemském sněmu pohodlnou většinu. „Bavorsko zvolilo stabilitu,“ mohl spokojeně konstatovat předseda CSU Markus Söder.

Nic jsem neroznášel, to můj bratr. Antisemitský skandál hýbe předvolebním Bavorskem

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám