Hlavní obsah

Německo slíbilo Ukrajině dalších sto leopardů, ale starých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý ministr obrany Boris Pistorius v pondělí zareagoval na ztráty tanků Leopard 2A6 na Ukrajině, uvedla stanice ntv. Kvůli nim se už na něj obrátil ukrajinský ministr zahraničí Andrij Melnyk s tím, že ukrajinské ozbrojené síly potřebují další.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinští vojáci při výcviku s Leopardem 1A5 v Klietzu v Sasku-Anhaltsku

Článek

Pravost záběrů zničených Leopardů 2 Pistorius v pondělním pořadu RTL Direkt nepotvrdil, ale uvedl: „Naneštěstí je součástí války, že zbraně a tanky se likvidují a umírají lidé. Proto je naše podpora Ukrajiny tak důležitá.“ Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že zasáhlo dvě ukrajinské kolony obrněnců a zničilo americká bojová vozidla pěchoty Bradley M2 a devět tanků včetně čtyř Leopardů 2.

Pistorius se vyjádřil se i k náhradám ztracených tanků: „Nebudeme teď schopni nahradit každý poškozený tank. Co ale uděláme, je, že budeme pokračovat od července v dodávkách dalších Leopardů 1A5, které v té době budou opravené. Do konce roku jich bude přes sto.“

Ukrajinský ministr zahraničí Melnyk po ztrátách leopardů řekl, že podle jeho názoru může bundeswehr dodat více než 18 tanků, které již na Ukrajinu poslal. Podle něj by se mohl počet dodaných tanků Leopard „ztrojnásobit, aniž by byla ohrožena schopnost Německa se bránit“. Německé pozemní síly mají cca tři sta tanků Leopard 2 různých verzí, z nichž asi stovka prodělává různé modernizace.

Melnyk současně požádal o „dalších 60 bojových vozidel pěchoty Marder“.

Zničili jsme Ukrajincům první tank Leopard 2, chlubí se Rusové na videu

Zahraniční
Foto: Ruské ministersto obrany , Profimedia.cz

Zničená západní technika na Ukrajině, uprostřed je Leopard 2A6, dále jsou na záběru vidět vozidla Bradley

Není leopard jako leopard

Slíbené Leopardy 1A5 jsou vylepšenou verzí původních Leopardů 1 ze šedesátých let, které měly slabé pancéřování a britský kanon Royal Ordnance L7 slabší ráže 105 mm. Verze 1A5 měla novou odlévanou věž, do které šel namontovat i kanon ráže 120 mm a do níž se vešel nový systém řízení palby i část munice, aby se nevozila vedle řidiče. Dá se na ně montovat i přídavné pancéřování z polykarbonátu.

O vývoz těchto Leopardů 1 na Ukrajinu žádal už loni na jaře jejich výrobce Rhienmetall, který jich má uskladněnou necelou stovku pod širým nebem a nevěděl co s nimi. Další dvacítku Leopardů 1A5 slíbilo letos Dánsko, které dodávku kooperuje s Německem a s Nizozemskem. Ještě padesátka by jich mohla být dodána z Belgie.

Leopard 1 je zastaralý a Německo už v druhé polovině 80. let odmítlo jejich další modernizaci jako neperspektivní. Místo toho zvýšilo počet objednaných Leopardů 2.

Rusko sice nasazuje ve válce tanky T-62 pocházející ze stejné doby, ovšem především jako mobilní dělostřelectvo. I tak ale utrpěly značné ztráty, blog Oryx má fotografie potvrzující zničení 75 z nich.

Jestliže se Rusku podařilo vyřadit z boje Leopardy 2A6 s výrazně vylepšeným pancéřováním, Leopardy 1 velkou šanci na bojišti mít nemohou. Jak ale ukazuje záběr zničeného Leopardu 2A6, škody na něm nejsou příliš velké a posádka zřejmě měla šanci uniknout.

Analytik: Ukrajinci ještě nenasadili vše. Pořád je možné, že udeří úplně jinde

Zbytečná válka

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám