Hlavní obsah

Německo dá na obnovu po povodních deset miliard eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německo vloží do fondu na obnovu po nedávných povodních nejméně deset miliard eur (254 miliard Kč), napsal na svém webu s odkazem na zdroje z ministerstva financí týdeník Der Spiegel. Polovinou do něj přispěje 16 spolkových zemí a polovinou federální vláda.

Foto: Harald Tittel, ČTK/AP

Zaplavený dům v Erdorfu na západě Německa.

Článek

Na rozdíl od povodní v roce 2013 ale částka nebude uvolněna ihned, uvádí list. Podle zdrojů z ministerstva se do něj budou prostředky postupně doplňovat tak, aby v něm nezůstaly nevyužité miliardy ležet. V roce 2013 do fondu doputovalo osm miliard eur, z nichž ale nakonec bylo potřeba jen šest miliard.

Němci v záplavami zpustošených místech zuří

Evropa

Katastrofální záplavy nastaly poté, co přívalové deště zasáhly ve dnech 14. a 15. července spolkové země Porýní-Falc a Severní Porýní-Vestfálsko. Jen v údolí řeky Ahr bylo povodní postiženo 42 000 lidí, na 17 se jich stále pohřešuje. Celkově si záplavy na západě Německa vyžádaly 189 životů, další téměř čtyři desítky lidí zemřely v sousední Belgii.

Němci v postižených oblastech si stěžují, že pomoc je pomalá. V nejpostiženějším městě Bad Neuenahr-Ahrweiler tři týdny po katastrofálních povodních nemají pitnou vodu, elektřinu, nefungují toalety. Už jim nikdo nepomáhá odčerpávat bláto a fekálie ze sklepů a odvážet trosky..

Počet obětí bouří v Německu prudce roste. Mrtvých jsou desítky

Evropa

Vlády dotčených spolkových zemí škody postupně vyhodnocují. Podle předběžných odhadů místní vlády v Porýní-Falci pro ministerstvo financí budou jen škody v této zemi letos vyšší než celkové škody v roce 2013.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám