Hlavní obsah

Počet obětí bouří v Německu prudce roste. Mrtvých jsou desítky

Aktualizováno

Na západě Německa ve městě Adenau se kvůli vytrvalým lijákům a extrémním bouřím zřítilo šest domů. Pohřešuje se až 70 lidí, napsal server deníku Bild. Počet pohřešovaných se neustále mění kvůli nepřehledné situaci. Mnozí lidé prchli před velkou vodou na střechy domů a čekají na záchranářské vrtulníky. Úřady evidují už 58 mrtvých. Bez proudu je navíc 165 tisíc lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Letecké záběry z povodní v NěmeckuVideo: AP

 
Článek

Nové oběti ohlásil okres Euskirchen, který leží v Severním Porýní-Vestfálsku.

Policie v Koblenzi už dříve uvedla, že počet lidí, kteří v noci na čtvrtek zahynuli v okrese Ahrweiler, vzrostl ze čtyř na 18. Ve spolkové zemi Porýní-Falci se tak počet obětí zvýšil na 19. Dalších 14 mrtvých hlásí sousední spolková země Severní Porýní-Vestfálsko. Desítky lidí se stále pohřešují.

V Severním Porýní-Vestfálsku přišli v obcích Altena a Werdohl během zásahu o život dva hasiči, další je pohřešován v Sasku. Ve městě Solingen zemřel senior, když ve sklepě upadl, uhodil se do hlavy a na místě zůstal v bezvědomí. Vzápětí byl jeho sklep zatopen vodou. Další oběti hlásí město Rheinbach a Kolín nad Rýnem.

V obci Schuld ve spolkové zemi Porýní-Falc má asi 25 domů narušenou statiku a hrozí jim zřícení.

Kromě toho hrozí, že se protrhne přehrada Steinbachtalsperre v okrese Euskirchen ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko. Dálnice A61 mezi Bliesheimem a Meckenheimem byla proto ve čtvrtek zcela uzavřena.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Povodně v NěmeckuVideo: AP/Reuters

Neustálý déšť způsobil záplavy na jihu od Essenu v oblasti Porúří. Na jihu města ve čtvrti Kupferdreh se vylila z koryta řeka Deilbach a zaplavila ulice a staveniště. Asi 30 bytových domů muselo být evakuováno, oznámil ve čtvrtek ráno hasičský sbor.

Foto: Harald Tittel, ČTK/AP

Zaplavený dům v Erdorfu na západě Německa.

Větší část centra lázeňského města Bad Neuenahr-Ahrweiler ve spolkové zemi Porýní-Falc je pod vodou. Mosty jsou zavřené. V Ahrweileru mnozí lidé vylezli na střechy domů, aby se zachránili před záplavovou vlnou.

Kritická situace je v obci Waxweiler v okrese Bitburg-Prüm. Lidé jsou uvězněni v zaplavených domech, k nimž se nemohou dostat záchranáři ve člunech. Čeká se na vrtulníky. Navíc hrozí, že se budovy zřítí.

V Messerichu v pohoří Eifel řeka Nims, která je obvykle široká dva metry, má nyní podle informací z místa na šířku 200 metrů. Uvězněni na střeše auta jsou tam dva záchranáři.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Následky povodní v německém městě Schuld

Foto: Profimedia.cz

Zaplavené domy v neměckém Erdorfu.

Železniční dopravce Deutsche Bahn vyzval cestující, aby do spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko nejezdili a cesty odložili na později. Kvůli záplavám je na mnoha místech doprava přerušena.

Foto: Pfeil Roberto, ČTK

Následky záplav ve městě Hagen v Severním Porýní–Vestfálsku

Naopak ve Wuppertalu voda dosáhla svého maxima a pomalu opadá.

Foto: Thomas Frey, ČTK/AP

Záplavy v Německu

Reklama

Výběr článků

Načítám