Hlavní obsah

Před a po. Satelitní záběry odhalují skutečný rozsah zkázy na řece Ahr

Satelitní záběry ukazují, jak tragické následky měly povodně v Německu. Smetly části měst a obcí, ničily domy, strhly mosty a cesty odplavily nebo zanesly vrstvami hnědého bahna. K nejpostiženějším patří města na řece Ahr.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Satelitní záběry před a po povodních v německém SchulduVideo: AP

 
Článek

Na oblast Ahrwailer v Porýní Falci připadá nejvíce obětí – přes sto. Nachází se v ní i obec Schuld ležící na  Ahru, který protéká vrchovinou Eifel. Žilo v ní 660 obyvatel. Několik jich zahynulo. Vzedmutá voda obec poničila a zasahovat v ní musela armáda s obrněným transportérem. Cesty byly neprůjezdné. Zničený byl i místní obchod, voda vyrazila tabule skla a odplavila i pokladnu.

Schuld leží v zákrutě řeky v malebném údolí, jenže voda si našla zkratku – valila se přímo obcí a smetla vše, co jí stálo v cestě, několik domů přitom zcela odplavila.

Ali Topalce měl v obci pizzerii. „Všechno je pryč,“ řekl listu Die Zeit. Noc strávil v prvním patře, ale bál se zůstat. Z okna dosáhl na hladinu a viděl, jak sousední domy voda vzala. Zachránit se jej však povedlo až o den později pomocí dlouhého žebříku.

Foto: Maxar Technologies, Reuters

Centrum Antweileru před povodní

Foto: Maxar Technologies, Reuters

Antweiler po povodních

Schuld navštívila v neděli i kancléřka Angela Merkelová. Ne všichni z toho však byli nadšení, což byl i případ 62leté Carly Godelové, která přijela pomáhat odklízet bahno z Kolína. „No jo, je volební kampaň, tak se musí ukázat,“ řekla Godelová a pomáhala odhazovat bahno v místě, kde se donedávna prodávaly levné obědy. Kancléřka postižené oblasti slíbila pomoc z federálního rozpočtu a ocenila solidaritu lidí.

Mnozí o návštěvě Merkelové ani nevěděli, protože v oblasti nejde internet, stále vypadávají mobilní sítě a hlavně chybí proud.

Obnova za miliardy eur

Ministr financí Olaf Scholz řekl, že hned na středečním zasedání vlády předloží návrh balíčku s okamžitou pomocí v objemu přes 300 milionů eur. Dodal, že na celkovou obnovu budou potřeba miliardy eur.

Zpustošená byla i nedaleko obec Antweiler, kde žilo necelých pět set obyvatel. I v ní byla většina domů poškozena a zelené louky se změnily v hnědé plochy bahna.

Foto: Steve Wood, ČTK/AP

Povodní zničené město Liers

V celé oblasti mezi Liersem a Dernau žilo na 11 000 lidí. Starostka Cornelia Weigenadová, která stojí v čele spolku obcí, uvedla, že některá místa jsou k nepoznání. Zničená je celá infrastruktura. Hladina vystoupila do výše šest až sem metrů, při povodních v roce 2016 to bylo 3,7 m, uvedla Weigandová.

Německo po tragédii: Moderní technologie selhaly, vraťte nám sirény

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám