Hlavní obsah

Nejmocnější muž Polska využil v kampani fiktivního Scholze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německé velvyslanectví ve Varšavě a spolkový kancléř Olaf Scholz se nedobrovolně stali aktéry spotu vládní strany Právo a spravedlnost (PiS), jímž toto národně konzervativní uskupení vicepremiéra Jaroslawa Kaczyńského bojuje o hlasy voličů před říjnovými parlamentními volbami.

Foto: Pawel Malecki/agencja Wyborcza, Reuters

Polský vicepremiér Jaroslaw Kaczyński na nedávné konferenci své strany Právo a spravedlnost

Článek

V klipu je za zvuků bojovně laděné hudby z opery Richarda Wagnera Valkýra vidět interiéry německé ambasády, z níž fiktivní diplomat volá polštinou se silným německým akcentem Kaczyńskému.

Chce jej přepojit na Scholze, který si prý s vicepremiérem přeje mluvit a navrhnout mu, aby Polsko zvýšilo věk odchodu do důchodu, jak to dříve udělala vláda expremiéra Donalda Tuska.

Ten je nyní hlavním rivalem PiS ve volbách, které se uskuteční 15. října. Souběžně s nimi budou Poláci v referendu odpovídat na otázku, zda jsou pro zvýšení věkové hranice pro odchod do důchodu, která je nyní 60 let pro ženy a 65 let pro muže.

Kaczyński v klipu s kamenným výrazem ve tváři reaguje slovy, že o tom rozhodnou v plebiscitu Poláci. „Tady už žádný Tusk není, tyto časy jsou pryč“.

Nato hovor ukončí a zavěsí. Zatímco scénka se Scholzovou nabídkou telefonního hovoru je fingovaná, osoba Kaczyńského i jeho hlas jsou pravé. Ve videu se objevuje ještě černá kočka v narážce na to, že šéf PiS je vyhlášen láskou k těmto zvířatům.

Podle německého deníku Bild útočí PiS už dlouhou dobu na proevropského Tuska a obviňuje jej, že jedná na zakázku Německa, které se tak prý vměšuje do vnitřních záležitostí Polska.

Zmíněným klipem klesla úroveň předvolebního boje v Polsku na nové dno. „Obzvlášť špinavé,“ komentuje Bild.

Kritické hlasy se ozvaly i v Polsku. Podle magazínu Polityka nejde jen o skandál, ale i o zradu polského raison d'être (důvod existence).

„Polské úřady včetně předsedy vlády a místopředsedy vlády vedou po léta otevřenou nenávistnou kampaň proti sousední zemi, která má klíčový význam pro blahobyt a bezpečnost Polska,“ píše Polityka, podle níž je volební spot PiS „groteskní fraškou“.

Kaczyński a Tusk si jdou po krku. Jejich volební klání určí další směřování Polska

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám