Hlavní obsah

Kaczyński a Tusk si jdou po krku. Jejich volební klání určí další směřování Polska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chelm, Legionow

V Polsku odstartovala oficiální kampaň před parlamentními volbami. Dvě hlavní politické síly v zemi do ní plynule přešly z kampaně neoficiální, kterou už měsíce vedou. Zatímco představitel vládní PiS Jarosław Kaczyński lákal v Chelmu na hory jídla zdarma, hlavní opoziční vůdce Tusk sliboval v Legionowu změnu.

Foto: Profimedia.cz

Donald Tusk na mítinku ve Wrocłavi

Článek

Volební zákon sice formálně neumožňuje stranám a hnutím začít s volební kampaní dříve, než hlava státu oznámí oficiální termín voleb, ve skutečnosti to nikdo nebere vážně. Dvě hlavní politické síly v zemi, vládnoucí Právo a spravedlnost (PiS) a opoziční Občanská platforma (PO), s ní začaly ještě koncem minulého roku a kampaň od té doby frčí na plné obrátky.

Přestože konzervativní PiS Jarosława Kaczyńského měla po celou dobu až na výjimky mírnou většinu, průzkumy zatím nedávají odpověď na otázku, zda se jí podaří porazit liberální PO Donalda Tuska i pro třetí volební období po sobě. Zřejmou výhodou, kterou má, jsou finance, díky nimž PiS dosud uspořádala stovky pikniků s občerstvením zdarma po celé zemi s názvem Z lásky k Polsku.

Kaczynski straší Tuskem

Chelm v Lubelském vojvodství leží téměř 240 km východně od Varšavy. V jednom z městských parků se 6. srpna již několik hodin před zahájením předvolebního mítinku stály dlouhé fronty na grilované klobásy a sušené maso, pirohy s pivem, také nanuky, popcorn a cukrovou vatu. Zájemců o dobroty bylo tolik, že se po nich během hodiny jen zaprášilo. Někteří pak ani nečekali na projev Kaczyńského, který slíbil, že v Polsku bude dobře a bezpečno.

PiS ale musí vyhrát volby, protože pokud se k moci dostane nepřítel národa Tusk, nebude to dobré, mají jasno příznivci konzervativní strany. „Dám jim svůj hlas, vždycky jsem jim věřil a nikdy mě nezklamali, dokonce mi zvýšili důchod, tak proč ne,“ řekl pan Tadeusz.

„Kaczyńskému věří hlavně starší lidé, ale mladí málokdy. Nelíbí se mi to nevybíravé rozdávání. I tady v Chelmu jsou lidé, kteří nemají zájem pracovat a žijí ze štědrých přídavků, např. na děti. Je to nespravedlivé vůči nám, kteří si na všechno musíme vydělat. Dnes jsem si jen potvrdil, že PiS určitě volit nebudu,“ neskrýval svůj názor jednatřicetiletý Marek.

Tusk chce sesadit Kaczyńského

Do Legionowa v Mazovském vojvodství přijel 8. srpna za voliči lídr PO Donald Tusk. I on navštěvuje jedno polské město za druhým. Jen v posledních dnech byl v Koszalinu, Vratislavi, Katovicích a Krakově.

Ve dvacetitisícovém Legionowu nedaleko Varšavy se setkal se svými příznivci na fotbalovém hřišti mezi obytnými bloky. Žádné pivo, guláš nebo klobása zdarma, jen odznaky s nápisem Konstytucja (Ústava) nebo symbiotické srdce po 10 zlotých (54 Kč) a vlající vlajky Polska a EU.

Stejně jako Kaczyński straší své voliče Tuskem, nezůstává mu nic dlužen. „Musíme bezpodmínečně odstavit PiS i Kaczyńského od moci a udělat z Polska opět právní stát,“ řekl a dodal, že cestou na mítink vymyslel říkanku „15. října Kaczyńského vyženeme“.

„Přišel jsem podpořit PO, protože chci v Polsku změnu. Tusk a jeho strana nejsou ideální, ale nic lepšího v Polsku nevidím. Věřím, že v Polsku budou opět platit zákony a příměří, těhotné ženy se už nebudou bát o život a TVP už nebude otravná, ale poctivá televize,“ řekl třicetiletý Wojciech, jeden ze shromážděných v Legionowu.

Krajně pravicová Konfederace v Polsku sílí. Boduje u mladých mužů

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám