Hlavní obsah

Na Ukrajinu se z USA dostaly MiGy-29, které byly původně moldavské

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V ruskými vojáky kontrolovaném Podněstří v Moldavsku byly tento týden zničeny dva rozhlasové vysílače a v oblasti se zvýšilo napětí. Neobjasněné útoky vypadají jako provokace a mohly by souviset s dodávkami odstavených amerických MiGů-29 na díly na Ukrajinu. Ty byly původně moldavské.

Foto: Profimedia.cz

MiG-29 za letu

Článek

Pentagon 19. dubna oznámil, že USA dodaly na Ukrajinu letadla, ale ne vlastní. Více podrobností neuvedl, řekl jen tajemně: „Dostali další platformy a díly, které umožní zvětšit jejich flotilu. Ukrajina má více bojových letadel, než měla před začátkem války.“

Nezveřejnil typ ani původ letadel, nebylo tedy jasné, zda nemá na mysli dodávky vrtulníků Mi-17. Protože ale později zaznělo, že šlo o proudové letouny s pevnými křídly, bylo jasné, že ne.

Ukrajina dostala bojová letadla, uvedl Pentagon. Kyjev to popírá

Válka na Ukrajině

Spekulaci, že by mohlo jít o slovenské MiGy-29, vyvrátila Bratislava. Ani jiní provozovatelé MiGů-29 – Polsko a Bulharsko – dodávky nepotvrdili. Bulharsko uvedlo, že je podobně jako Slovensko potřebuje pro ochranu vlastního vzdušného prostoru.

Slovensko žádná letadla Ukrajině neposlalo

Evropa

I Moldavsko odmítlo svých šest MiGů-29 prodat Kyjevu, přesto ale stroje tohoto typu, které Ukrajina získala jako zdroj náhradních dílů, pocházejí původně právě z této země, uvedl server Euractiv.

Šlo o skoro třicítku MiGů-29, které Moldavsko prodalo do USA v roce 1997, aby nepadly do rukou tzv. darebáckých států, jak se označují Írán a Severní Korea a do invaze v roce 2003 také Irák.

Několik těchto MiGů-29 Izdělije 9-13 bylo uvedeno do letuschopného stavu a používaly se jako nepřátelské pro výcvik amerických pilotů. Dolétaly zřejmě v roce 2003. Podle serveru Aviationonline jsou určené na náhradní díly. O náhradních dílech píše i specializovaný server zaměřený na obranu Jane´s.

„Obnovte Létající tygry”

Západ s dodávkami letadel váhá, ale poručík amerického námořnictva Taylor Buck na stránkách amerického námořního institutu vyzval, aby se obnovila známá americká dobrovolnická skupina (AVG) – pověstní Létající tygři, kteří bojovali v Číně proti Japoncům. Nešlo o americkou jednotku, najatí američtí letci tehdy pilotovali americké stroje P-40, ovšem s čínskými výsostnými znaky.

Reklama

Výběr článků

Načítám