Hlavní obsah

Ukrajina dostala bojová letadla, uvedl Pentagon. Kyjev to popírá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Od spojenců jsme dostali náhradní díly a součástky do letadel, nikoliv nová letadla, oznámila ve středu odpoledne ukrajinská armáda. Vyvrátila tak tvrzení mluvčího Pentagonu Johnyho Kirbyho, že spojenci dodali bojová letadla a součástky na opravu poškozených strojů. Mluvčí ale neupřesnil, které země měly zbraně dodat ani jejich množství. Washington to podle jeho slov nebyl, pouze pomohl s přepravou některých dílů.

Foto: Profimedia.cz

Vrtulník Mi-17 ve výzbroji afghánských vzdušných sil před ovládnutím země Tálibánem

Článek

„Ukrajina od partnerů neobdržela nové letouny! Za asistence vlády USA získalo letectvo ozbrojených sil Ukrajiny náhradní díly a komponenty pro obnovu a opravy leteckého parku, a tak se do provozu uvede další zařízení,“ oznámila ukrajinská armáda.

Podle serveru Arabnews Kirby měl naznačit, že vybavení je ruské výroby. Z toho vznikla spekulace, že by mohlo jít o bojové vrtulníky Mi-17.

„Jiné země, které mají zkušenosti s těmito druhy letadel, jim dokázaly pomoci,“ řekl Kirby. Zdůraznil, že Spojené státy pomohly s přepravou některých dílů, ale nepřepravily celé letadlo. Ukrajina má nicméně podle jeho slov nyní více provozuschopných letadel než před dvěma týdny.

Rojí se zprávy o vrtulnících

Ve stávající dodávce jsou podle severu Warior Maven kromě obrněných transportérů M113 také vrtulníky Mil Mi-17. Už minulý týden server Flight Global uvedl, že na Ukrajinu má jít těchto 11 vrtulníků ruského původu, které byly původně určeny pro Afghánistán. I list The Washington Post uvedl ve středu, že bylo dodáno 11 vrtulníků Mi-17, které označil za útočné či bitevní.

Indický sever The Print uvedl, že má jít o 16 vrtulníků Mi-17, 18 houfnic ráže 155 mm, 300 dronů Swithcbalde, 500 protitankových střel Javelin a 200 transportérů M113. Vrtulníky Mi-17 ve verzi pro Afghánistán mohly odpalovat rakety.

Kyjev projevoval o tyto vrtulníky zájem už v lednu a nyní byla dodávka na jeho žádost urychlena. Z Kirbyho vyjádření ovšem není jasné, zda mluví o těchto vrtulnících.

Piorun. Levná polská střela, kterou Ukrajinci sestřelí i rychle a nízko letící vrtulník

Evropa

Kyjev také žádal své západní partnery, aby poskytli stíhačky MiG-29, s nimiž jeho piloti umí létat a které mají některé východoevropské země. O možném přesunu takových letadel z Polska se diskutovalo počátkem března, než Spojené státy tento plán poslaly k ledu, protože se obávaly, že to Rusko bude považovat za přímé zapojení NATO do války.

Další pomoc za 800 milionů dolarů

Americký prezident Joe Biden v příštích dnech pravděpodobně také oznámí další vojenskou pomoc Ukrajině v hodnotě asi 800 milionů dolarů (18 miliard korun). Podle agentury Reuters to uvedlo několik zdrojů obeznámených se situací. Předchozí balík pomoci ve stejné výši přislíbily USA Ukrajině minulý týden.

Hodnota nové pomoci by měla být přibližně stejně vysoká jako té předchozí, ale na podrobnostech se stále pracuje, řekl Reuters nejmenovaný americký činitel. Pokud výše balíku splní očekávání, přesáhne celková hodnota americké vojenské pomoci Ukrajině od doby, kdy ji Rusko v únoru napadlo, tři miliardy dolarů (68 miliard korun).

Vaše zásobování Ukrajiny přinese následky, pohrozilo Rusko Spojeným státům

Evropa

Biden kromě toho přislíbil v rozhovoru s novináři v New Hampshiru Ukrajině další dodávky dělostřeleckých systémů. Vyslání těchto zbraní oznámili také britský premiér Boris Johnson a kanadský předseda vlády Justin Trudeau. O pomoci Ukrajině jednali jmenovaní lídři společně s dalšími západními spojenci Kyjeva v úterý prostřednictvím konferenčního hovoru. Johnson v parlamentu po jednání řekl, že právě dělostřelectvo bude nadále hrát v konfliktu klíčovou roli.

Pentagon: Na Ukrajinu jde 1400 Stingerů a 50 milionů kusů munice

Amerika

Biden při setkání s novináři v New Hampshiru řekl, že neví, zda navštíví Kyjev. Bidena na Ukrajinu osobně pozval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zpravodajský server Politico dříve informoval, že Spojené státy zvažují, že vyšlou vysoce postaveného činitele do Kyjeva jako symbolický projev podpory Ukrajiny. List The New York Times (NYT) ale napsal, že návštěva přímo prezidenta či viceprezidentky je podle jeho zdrojů vysoce nepravděpodobná.

Reklama

Výběr článků

Načítám