Hlavní obsah

Na letadle něco montují, hlásila zesnulá letuška před startem Prigožinova tryskáče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zesnulá letuška ze zříceného letounu šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina si krátce před středečním startem stěžovala blízkým na zpoždění odletu „kvůli neplánované údržbě nebo opravě“. Zpráva, kterou postupně přebírají světová média, pochází z již dříve citovaného telegramového účtu VČK-OGPU. Nahrává spekulacím, že do Prigožinova tryskáče kdosi nastražil výbušninu.

Foto: Profimedia.cz

Kristina Raspopová na snímku ze sociálních sítí.

Článek

Zmiňovanou letuškou byla 39letá Kristina Raspopová. Ve středu odpoledne krátce před plánovaným odletem z Moskvy do Petrohradu umístila na Facebook snímek z letištní kavárny, kde čekala na výzvu k nástupu na palubu.

Podle telegramového kanálu VČK-OGPU někdy tou dobou také zavolala rodině a stěžovala si na neplánované zpoždění.

Byl to talentovaný muž. Putin kondoluje Prigožinově rodině

Evropa

„Říkala, že let byl vnitrostátní. Čekali na telefonát, kdy poletí. Co se týče údržby letadla, řekla, že buď to byla údržba, nebo to byla jen oprava letadla, něco takového. Čekali na rozkaz ke vzletu,“ uvedl podle zmiňovaného kanálu příbuzný letušky.

Raspopová byla jedinou ženou na palubě stroje Embraer Legacy 600. Spolu s ní mělo ve stroji cestovat dalších devět lidí, včetně zakladatele soukromé žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina.

Nové záběry z ohledávání trosek zříceného letadla v RuskuVideo: AP

Letadlo mělo namířeno z Moskvy do Petrohradu, z dosud nevyjasněných důvodů se ale zřítilo ve středu kolem 18:40 místního času (17:40 SELČ) poblíž vesnice Kuženkino ve Tverské oblasti.

Podle serveru FlightRadar24, který monitoruje polohy letadel a detaily letů, letadlo krátce před pádem náhle ztratilo během půl minuty výšku 2,4 kilometru. Poté ji na pár sekund dokázalo udržet a následně opět začalo padat.

Pentagon nemá informace, že by letoun s Prigožinem zasáhla raketa země-vzduch

Amerika

Příčina pádu není jasná. Část trosek letadla byla nalezena dva kilometry od místa, kde se stroj zřítil.

„Ať se stalo cokoli, stalo se to rychle. Možná s letadlem bojovali. Až do té doby ale stroj nevykazoval žádné problémy,“ citovala agentura Reuters mluvčího FlightRadaru Jana Petchenika.

Ačkoliv dosud zveřejněné okolnosti pádu letadla nasvědčují, že nejde o leteckou nehodu bez cizího zavinění, ruský Vyšetřovací výbor (pravomocemi zhruba odpovídající americké FBI) oznámil, že zatím nejsou žádné důvody si myslet, že by mohlo jít o teroristický čin, napsal Kommersant.

Podle zavedených telegramových účtů Baza a Mash ze středečního večera je ale jednou z vyšetřovacích verzí právě i teroristický útok na palubě.

PŘEHLEDNĚ: Co víme o pádu Prigožinova letadla

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám