Hlavní obsah

Byl to talentovaný muž. Putin kondoluje Prigožinově rodině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek vyjádřil soustrast pozůstalým po šéfovi wagnerovců Jevgeniji Prigožinovi, se kterým se ve středu zřítilo soukromé letadlo, i rodinám devíti dalších lidí, kteří byli na palubě. Informovala o tom agentura TASS.

Foto: Mikhail Tereshchenko, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Byl to talentovaný člověk, talentovaný podnikatel, a to nejen u nás, ale měl výsledky i v Africe, kde se zabýval ropou, plynem, drahokamy a kovy,“ uvedl Putin.

Prigožin se podle Putina ve středu vrátil z Afriky a v Moskvě měl několik schůzek, než se vypravil na osudný let do Petrohradu.

„Byl to člověk složitého osudu. Udělal vážné chyby v životě, ale dosáhl i potřebných výsledků. Jak pro sebe, tak – když jsem jej o to požádal – i pro společnou věc, jako v těchto posledních měsících,“ řekl Putin během setkání s hlavou proruských separatistů z východoukrajinského Doněcka Denisem Pušilinem podle agentury Interfax.

Na letadle něco montují, hlásila zesnulá letuška před startem Prigožinova tryskáče

Evropa

Ocenil přínos žoldnéřské Wagnerovy (v ruském přepisu Vagnerovy) skupiny „v boji s neonacistickým režimem na Ukrajině“.

Stroj Embraer Legacy 600, na jehož palubě měl cestovat Prigožin, mířil z Moskvy do Petrohradu. Z dosud nevyjasněných důvodů se ale ve středu kolem 18:40 místního času (17:40 SELČ) zřítil poblíž vesnice Kuženkino ve Tverské oblasti.

Podle serveru FlightRadar24, který monitoruje polohy letadel a detaily letů, letadlo krátce před pádem náhle ztratilo během půl minuty výšku 2,4 kilometru. Poté ji na pár sekund dokázalo udržet a následně opět začalo padat.

Na palubě mělo zemřít sedm cestujících a tři členové posádky. Státní úřad pro letectví Rosaviacija uvedl, že na seznamu cestujících byl i Prigožin. V letadle měl cestovat i hlavní velitel wagnerovců Dmitrij Utkin.

Příčina pádu letadla není známa. Spekuluje se o nastražené bombě, sestřelení raketou země-vzduch, vyloučena však nebyla ani technická závada.

Prigožinovi se mohl chtít pomstít Putin nebo někdo z jeho okolí za červnový krátký pokus o povstání. Objevily se však také spekulace o tom, že by mohl šéf wagnerovců svou smrt chtít fingovat.

Pentagon nemá informace, že by letoun s Prigožinem zasáhla raketa země-vzduch

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám