Hlavní obsah

Pentagon nemá informace, že by letoun s Prigožinem zasáhla raketa země-vzduch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nic nenasvědčuje tomu, že by letadlo šéfa ruské Wagnerovy žoldnéřské skupiny Jevgenije Prigožina zasáhla raketa země-vzduch, uvedl ve čtvrtek mluvčí Pentagonu. Reagoval tak na dřívější zprávu agentury Reuters, která to napsala s odvoláním na dva nejmenované americké činitele.

Prigožin je po smrti, uvádějí RusovéVideo: Reuters

 
Článek

Podle agentury AP americké tajné služby předběžně vyhodnotily, že pád letadla způsobil úmyslně vyvolaný výbuch.

Informace o sestřelení letounu raketou země-vzduch mluvčí Pentagonu Pat Ryder označil za „nepřesné“.

Nejmenovaný zdroj agentury AP řekl, že verze o výbuchu je v souladu s „dlouhodobými snahami ruského prezidenta Vladimira Putina umlčet své kritiky“.

Žádné podrobnosti ohledně příčiny exploze, která byla podle něho pomstou za červnovou Prigožinovu ozbrojenou vzpouru, ale nezmínil.

Foto: Stringer, Reuters

Prigožinovo letadlo spadlo během letu z Moskvy do Petrohradu

Ruská federální agentura pro leteckou dopravu Rosaviacija ve středu potvrdila, že na palubě letounu mířícího z Moskvy do Petrohradu byl Prigožin a jeden z velitelů jeho žoldnéřů Dmitrij Utkin.

Při zřícení stroje Embraer Legacy 600 přišlo o život celkem deset lidí, z toho tři členové posádky.

Prezident Putin vyjádřil soustrast příbuzným lidí, kteří byli na palubě Embraeru, a Prigožina označil za talentovaného podnikatele se složitým osudem, který udělal i vážné chyby.

Před dvěma měsíci, kdy Prigožin vedl neúspěšnou vzpouru a jeho žoldnéři táhli na Moskvu, o něm šéf Kremlu mluvil jako o zrádci.

S pádem Prigožinova letadla nemáme nic společného. I když může pomoci, řekl Zelenskyj

Evropa

PŘEHLEDNĚ: Co víme o pádu Prigožinova letadla

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám