Hlavní obsah

Melnyk se za „uraženou jitrnici“ omlouvat nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Ukrajinský velvyslanec v Německu Andrij Melnyk nevidí důvod, proč by se měl omlouvat za slovní výpad vůči kancléři Olafu Scholzovi, kdy ho nazval „uraženou jitrnicí“. A znovu v rozhlase Deutschlandfunk Německo a jeho pomoc Ukrajině zkritizoval a tvrdil, že je nedostatečná.

Foto: Profimedia.cz

Andrij Melnyk

Článek

„Nejde o to, jestli se omluvíte. Je to o správné politice, která se v těchto dnech dělá,“ řekl pro Deutschlandfunk a pokračoval: „Nejde o to, jestli se cítíte uraženi. Jde o to, jestli nám pomůžete neprohrát a zachránit životy.“

Rozmíšku odstartovalo, když ukrajinská strana v polovině dubna odmítla návštěvu prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera v Kyjevě a prezidenta obvinila, že si jako bývalý ministr zahraničí příliš zadal s Kremlem.

Německo se rozhoupalo. Poskytne Ukrajině protiletadlový systém Gepard

Válka na Ukrajině

Scholz poté svoji návštěvu odmítl. Melnyk označil Scholze za „uraženou jitrnici“, což je idiom pejorativně označující někoho, kdo dělá drahoty.

Nepříjemnost později řešili během telefonického rozhovoru prezidenti Ukrajiny a Německa. Podle Steinmeiera pozval Volodymyr Zelenskyj osobně německého prezidenta do Kyjeva stejně jako celou spolkovou vládu.

Zelenskyj a Steinmeier si to vyříkali

Evropa

Velvyslanec Melnyk pomoc Německa v rozhovoru pro rozhlasovou stanici opět kritizoval a označil ji za nedostatečnou v mezinárodním srovnání. Německá vláda podle jeho slov dodala zbraně v hodnotě téměř 190 milionů eur, malé Estonsko v hodnotě přes 200 milionů eur a připomněl, že ze Spojených států přišly zbraně za 3,5 miliardy eur.

Melnyk uvedl, že věří, že v Berlíně je stále velký prostor pro zlepšení, a poznamenal, že je velmi potřebná akce „na pomoc nám Ukrajincům v boji o přežití“.

Velvyslanec Ukrajiny v Německu setřel dalšího tamního politika

Zahraniční

„Na veřejnosti vzniká dojem, že Němci udělali vše, co bylo v jejich silách,“ řekl diplomat. Často tomu tak ale podle něj není.

Zmínil se o slibu učiněném před jedenácti dny, že Německo dodá těžké zbraně ve formě samohybného protileteckého systému Gepard. „Mohu říci, že nedošlo k pokroku ani o milimetr, i když německá veřejnost pravděpodobně věří, že tyto stroje už jsou dávno dodány,” řekl.

Německo narychlo shání munici pro gepardy, aby Ukrajině vůbec k něčemu byly

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám