Hlavní obsah

Zelenskyj a Steinmeier si to vyříkali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Ukrajinský prezident Vodymyr Zelenskyj po telefonu urovnal neshody se svým německým protějškem Frankem-Walterem Steinmeierem a pozval ho k návštěvě do Kyjeva. S odkazem na zdroje ze spolkového prezidentského paláce to napsala agentura Reuters a další světová média.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier

Článek

Steinmeier chtěl do Kyjeva vyrazit už v dubnu, Ukrajinci mu ale vzkázali, že není vítán.

Důvodem měly být Steinmeierovy vazby na Rusko či skutečnost, že prosazoval plynovod Nord Stream 2. Kyjev v té době také kritizoval pomalou změnu německé zahraniční politiky směrem k Rusku po zahájení invaze či počáteční neochotu Němců dodávat na Ukrajinu těžké zbraně.

Německý prezident chtěl do Kyjeva za Zelenským. Ten návštěvu odmítl

Válka na Ukrajině

Teď už je, zdá se, vše jinak. Německý kancléř Olaf Scholz ve středu vyslovil přání ohledně zlepšení vztahů s Ukrajinou a druhý den se mu splnilo.

Ve čtvrtek proběhl zmíněný hovor a hlavy obou zemí avizují ochotu hodit neshody za hlavu. Mluvčí ukrajinského prezidenta řekla deníku Bild, že prezidenti „nechají minulost za sebou a budou se soustředit na budoucí spolupráci“.

Urovnání vztahů obou prezidentů ve čtvrtek odpoledne potvrdil i český premiér Petr Fiala (ODS), který je právě na návštěvě Německa. Spolkový prezident ho prý informoval, že se řadu věcí mezi prezidenty Německa a Ukrajiny podařilo vyříkat.

Scholz později oznámil, že ukrajinskou metropoli „brzy” navštíví šéfka německé diplomacie Annalena Baerbocková.

Do Kyjeva se chystá také předsedkyně německého Spolkového sněmu Bärbel Basová, dosud nejvýše postavená představitelka Německa. Přijet by měla na pozvání ukrajinského kolegy Ruslana Stefančuka, s nímž by měla 8. května uctít památku všech obětí 2. světové války a vést politické rozhovory.

Vazby na Rusko

Důvody, proč ještě v dubnu měli Ukrajinci se Steinmeierem vážný problém, osvětlil už dříve pro Bild jeden z ukrajinský diplomatů: „Všichni víme o Steinmeierových úzkých vazbách na Rusko, které jsou formovány mimo jiné Steinmeierovou formulí. Momentálně není v Kyjevě vítán. Uvidíme, jestli se to zase změní.“

Scholzovi se nechce do Kyjeva. Nehraj si na „uraženou jitrnici“, vzkazují mu Ukrajinci

Válka na Ukrajině

Steinmeierovou formulí se označuje návrh implementace jednoho z bodů Minských dohod z února 2015, který předložil Steinmeier jako tehdejší německý ministr zahraničí.

Týkal se toho, že by v separatistických republikách na Donbasu byl vyhlášen speciální status v případě, že by ho tamní obyvatelé schválili v transparentních volbách podle standardů OBSE a také podle ukrajinského práva.

Steinmeier coby šéf německé diplomacie udržoval úzké vztahy například s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Byl rovněž aktivním zastáncem kontroverzního plynovodu Nord Stream 2 a je považován za architekta vstřícné politiky vůči Ruské federaci, připomněl už dříve server Ukrajinska Pravda.

Reklama

Výběr článků

Načítám