Hlavní obsah

Německo narychlo shání munici pro gepardy, aby Ukrajině vůbec k něčemu byly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německé ministerstvo obrany shání narychlo munici pro samohybný protiletadlový systém Gepard přislíbený Ukrajině. Švýcarsko, klíčový dodavatel munice, totiž zaslání střeliva odmítlo s odkazem na svou neutralitu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukázka činnosti samohybného protiletadlového systému GepardVideo: Reuters

 
Článek

Zbrojní koncern Krauss-Maffei Wegmann, který systémy Gepard nyní disponuje, má p­odle deníku Bild zhruba 23 tisíc střel pro hlavní kanony gepardů. Za minutu palby ale stroj spotřebuje asi 1100 kusů munice.

Foto: Christian Charisius, Reuters

Samohybný protiletadlový systém Gepard německé armády.

Německý parlament drtivou většinou podpořil dodávky těžkých zbraní Ukrajině

Evropa

Ministerstvo obrany v Berlíně současné době spolupracuje s firmou Krauss-Maffei Wegmann na získání munice ze zahraničí. „Oslovili zejména současné provozovatele gepardů – Jordánsko, Rumunsko, Brazílii a Katar. Podle zprávy je jedna ze zemí připravena dodat několik set tisíc nábojů,“ sdělila televize SAT 1.

Ukrajinu překvapila německá nabídka Gepardů. Bez munice jsou jí k ničemu

Válka na Ukrajině

Andrij Melnyk, ukrajinský velvyslanec v Německu, řekl, že nabídka přišla jako blesk z čistého nebe. „Tyto systémy jsme žádali v prvních dnech války. Kvůli nedostatku munice se však tato otázka nedostala na program jednání. Pokud by německé ministerstvo obrany munici v nejbližších dnech neobstaralo, Ukrajina by se pravděpodobně musela bez této nabídky obejít,“ dodal.

Rychlopalné kanony použité v Gepardu však využívá celá řada zemí světa.  Licenci na protiletecké kanony Oerlikon ráže 35 mm má turecká zbrojovka MKEK  a Turecko je montuje do řady svých zbraní včetně protiletadlové systému Korkut. Turecko přitom už Ukrajině prodalo drony Bayraktar.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám