Hlavní obsah

Maličká země chce těžit z důležité akce, píší Rusové o Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko si stěžuje na českou diplomacii, protože prý předčasně ohlásila, že rýsující se rusko-americkou smlouvu o snížení stavu strategických zbraní podepíší prezidenti obou zemí Barack Obama a Dmitrij Medvěděv v Praze. Dohodu o konání ceremonie v Praze však potvrdil ruský velvyslanec Alexej Fedotov v Praze, nikoli české "zamini".

Foto: ČTK

Praha je prý dobré místo na setkání prezidentů a Češi z toho chtějí těžit, píše ruský list. Na snímku manželé Obamovi minulý rok na Hradčanském náměstí.

Článek

Česká diplomacie podle Kremlu "nepostupovala zrovna korektně". Tvrdí to ve čtvrtek ruský list Izvestija. Moskvě a Washingtonu poté podle deníku nezbylo, než informaci potvrdit.

"Je vidět, že maličká země - když zjistila, že se bude podílet na důležité akci - se rozhodla dříve z toho vytěžit své dividendy," citovaly Izvestija svůj zdroj. A článek opatřily titulkem "Ministerstvo zahraničních věcí Česka odhalilo tajemství dohody".

"České ministerstvo zahraničí to nebude nijak komentovat," řekl Novinkám mluvčí české diplomacie Filip Kanda.

Informaci českým médiím však potvrdil ruský velvyslanec v Praze. Jeho mluvčí večer uvedl i datum schůzky 8. dubna.

České ministerstvo zahraničí ve středu pouze potvrzovalo, že USA požádaly o konání ceremonie podpisu v Praze. Nic konkrétního neuvedlo. Odpoledne požadavek potvrdil i Hrad.

Podle nejmenovaného představitele Kremlu je Praha skutečně považována za nejpříhodnější místo pro podpis nové smlouvy. Ale "čeští diplomaté, mírně řečeno, nepostupovali zcela korektně". Ohlásit místo a dobu podepsání tak důležitého dokumentu měli prezidenti Ruska a USA.

Hospodářský list Vedomosti ve čtvrtek poznamenal, že Praha představuje pro obě velmoci symbolické místo: Barack Obama zde loni v dubnu pronesl programový projev o nových odzbrojovacích iniciativách a pro sovětské vojáky zde 9. května 1945 skončila druhá světová válka v Evropě.

Oba deníky naznačují, že prezident Medvěděv by do české metropole mohl přicestovat již 7. dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám