Hlavní obsah

Rusko a USA našly termín, odzbrojovací smlouvu podepíší 8. dubna v Praze

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, sw, ivi

Americký prezident Barack Obama a jeho ruský protějšek Dmitrij Medvěděv podepíší v Praze smlouvu o jaderném odzbrojení. Termín Právu sdělil mluvčí ruské ambasády v ČR Vladimir Fjodorov. Rusko oznámilo, že smlouva je už dohodnutá, Bílý dům ale říká, že se musí ještě dořešit drobnosti.

Foto: Ondřej Lazar Krynek (koláž), Novinky

Článek

„Setkání se uskuteční 8. dubna tady v Praze. Náš prezident nejspíš přicestuje z Bratislavy. Nevíme ještě, kdy to přesně bude, jestli osmého, nebo sedmého večer,“ řekl Právu diplomat.

Medvěděv se s nejvyšší pravděpodobností na bilaterální schůzce setká i s Václavem Klausem.

„Ještě také nevíme, jestli proběhne bilaterální setkání s prezidentem Klausem, ale pravděpodobně ano. Schůzce českého a ruského prezidenta nasvědčuje i včerejší návštěva ruského velvyslance Alexeje Fedotova na Hradě, o níž Právo informoval Klausův mluvčí Radim Ochvat.

Prezident podle něj souhlasil s tím, aby byla smlouva v Praze podepsána. Ruská agentura Interfax s odvoláním na zdroj v Kremlu ve středu napsala, že jednání o odzbrojovací smlouvě již jsou úspěšně dokončena. To Právu potvrdil i Fjodorov.

Rusko tvrdí, že smlouva je hotová, USA to popírají

"V současné době všechny dokumenty potřebné k podpisu nové smlouvy o strategických útočných zbraních jsou už dohodnuty," citovaly nejmenovaného představitele Kremlu ruské tiskové agentury.

Bílý dům ale poté uvedl, že se Rusko a USA ještě na odzbrojovací smlouvě úplně nedohodly, zbývá dořešit drobnosti. Obama a Medveděv si brzy zatelefonují.

Už minulý týden šéfové diplomacií obou zemí Hillary Clintonová a Sergej Lavrov hovořili v Moskvě o tom, že smlouva je blízko, ale je ji třeba ještě technicky dokončit. [celá zpráva]

Rusko potvrdilo Prahu jako místo podpisu

Mezitím záměr Ruska a USA podepsat jadernou smlouvu v Praze potvrdil Hrad. Ruský velvyslanec ve středu zavítal do prezidentské kanceláře, kde o záměru informoval. Prezident Václav Klaus s konáním schůzky souhlasí.

USA a Rusko chtějí smlouvu podepsat ještě před summitem o nešíření jaderných zbraní, který se uskuteční ve Washingtonu 12. a 13. dubna.

Kancelář slovenského prezidenta Ivana Gašparoviče přitom ve středu Právu potvrdila, že prezident Ruské federace Dmitrij Medvěděv absolvuje oficiální návštěvu Slovenska ve dnech 6. a 7.dubna 2010.

Reklama

Výběr článků

Načítám