Hlavní obsah

Maďarský parlament o vstupu Švédska do NATO nakonec zase nejednal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na návrh devětačtyřiceti opozičních poslanců svolal předseda maďarského parlamentu László Kövér na pondělí mimořádnou schůzi, na které se měla projednávat ratifikace vstupu Švédska do Severoatlantické aliance.

Foto: MTI

Poslanci vládní strany FIDESZ zasedání parlamentu ignorovali

Článek

Poslanci vládní strany FIDESZ premiéra Viktora Orbána však mimořádnou schůzi bojkotovali a o ratifikaci se nakonec nehlasovalo, protože parlament nebyl usnášeníschopný.

Vstup Švédska do NATO tak nadále blokuje Turecko a Maďarsko. Šéf turecké diplomacie Hakan Fidan v pátek potvrdil, že turecký parlament projedná švédskou žádost o vstup do NATO v říjnu, na své první řádné schůzi po letní pauze.

„Učiníme naše konečné rozhodnutí v okamžiku, kdy parlament znovu zasedne v říjnu,“ řekl Fidan po jednání s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártóem.

Maďarsko o vstupu Švédska do NATO nebude hlasovat před prázdninami

Evropa

Vláda premiéra Orbána avizované hlasování o vstupu Švédska do NATO už dříve několikrát odsunula, ačkoliv členové kabinetu tvrdí, že členství severské země v Alianci podporují.

Opozice Orbána kritizuje a obviňuje jej, že odsouvání ratifikace souvisí s jeho náklonností k Rusku a režimu prezidenta Vladimira Putina.

Finsko, které podalo přihlášku do NATO spolu se Švédskem v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu, vstoupilo do Aliance v dubnu. Schválení vstupu Švédska do Aliance odkládá Maďarsko už rok.

Mluvčí maďarské vlády Zoltán Kovács v dubnu řekl, že „Švédsko neustále podkopává vzájemné vztahy s Maďarskem“ a k Maďarsku „projevuje nedostatek pozornosti a respektu“.

Podle šéfa úřadu maďarské vlády Gergelye Gulyáse jsou momentálně maďarsko-švédské vztahy na velmi nízké úrovni.

Bez NATO se neubráníme, myslí si 86 procent Maďarů

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám