Hlavní obsah

Macron vyzval Izrael, aby přestal zabíjet malé děti a ženy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izrael musí přestat zabíjet malé děti a ženy. V rozsáhlém rozhovoru s britskou veřejnoprávní vysílací společností BBC to řekl francouzský prezident Emmanuel Macron. Izraelské bombardování Pásma Gazy podle něj nemá „žádné ospravedlnění“ a z příměří by Izrael profitoval. Šéf Elysejského paláce zároveň Izraeli přiznal právo na sebeobranu.

Foto: Claudia Greco, Reuters

Emmanuel Macron

Článek

Macron pro BBC uznal, že Izrael má „právo se chránit“, ale zároveň ho vyzval k zastavení bombardování Pásma Gazy.

Zdůraznil však, že Francie jasně odsuzuje teroristické činy palestinského hnutí Hamás, které před více než měsícem na jihu Izraele zabilo na 1200 lidí a zhruba 240 vzalo jako rukojmí.

Francie, podobně jako USA, Británie a další západní země, považuje Hamás za teroristickou organizaci. Na dotaz novinářky BBC, zda chce, aby se ostatní lídři, včetně amerických a britských, připojili k jeho výzvě k příměří, Macron řekl: „Doufám, že to udělají.“

Al-Arabíja: Hamás vymění stovku rukojmích za palestinské ženy a děti z izraelských věznic

Blízký a Střední východ

Macron s BBC mluvil den po pařížské humanitární konferenci věnované Pásmu Gazy.

Podle francouzského prezidenta dospěly všechny vlády a organizace na konferenci k „jasnému závěru“, že „není jiné řešení než nejdříve humanitární přestávka přecházející v příměří“, což umožní ochránit „všechny civilisty, kteří nemají s teroristy co do činění“.

„De facto – dnes jsou bombardováni civilisté – de facto. Tyto malé děti, tyto ženy, tito staří lidé jsou bombardováni a zabíjeni. Takže pro to není důvod a žádné oprávnění. Naléháme proto na Izrael, aby přestal,“ řekl Macron.

Prezident připustil, že mu jako hlavě státu nepřísluší rozsuzovat, zda bylo porušeno mezinárodní právo.

„Sdílíme bolest (s Izraelem). A sdílíme jejich odhodlání zbavit se terorismu. My ve Francii víme, co terorismus znamená,“ zdůraznil Macron, který Izrael označil za „partnera a přítele“.

Jak hluboko může Hamás zajít. Vojáci objevili tunel i pod dětskou postýlkou

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám