Hlavní obsah

Jak hluboko může Hamás zajít. Vojáci objevili tunel i pod dětskou postýlkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V ložnici plné pestrobarevného oblečení pod jednou ze tří dětských postýlek objevili izraelští vojáci vchod do tunelu. Když z jeho okraje vytáhli vlajku teroristického hnutí Hamás a maskovací vestu, umístili dovnitř výbušniny a skryti v nedalekém vypuštěném venkovním bazénu počkali na detonaci. Tak popsal reportér webu Times of Israel likvidaci jednoho ze zhruba 130 dosud objevených tunelů Hamásu.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Jeden z objevených tunelů Hamásu v Pásmu Gazy. Ilustrační foto

Článek

Tunel ústící v dětském pokoji se nacházel v jedné z domácností u pobřeží Středozemního moře na severu Pásma Gazy, ve čtvrti s „nadstandardními“ byty, vylíčil reportér Emanuel Fabian. Ten za asistence vojáků opatrně svrchu nahlédl dovnitř - jedna větev tunelu mířila na západ směrem k pobřeží a druhá na jihovýchod k městu Gaza, kde Izraelci předpokládají nejhustší síť tunelů Hamásu.

„Narazili jsme na spoustu zbraní, spoustu tunelů. Tady jste jeden viděli pod dětským pokojem. Našli jsme je na hřištích, ve školkách i v mešitách. Zítra ráno někdo řekne ‚Proč zaútočili na mešitu?‘ Tak tohle je ten důvod,“ řekl reportérovi webu Times of Israel velitel 614. bojového ženijního praporu jménem Adoniram.

Takzvané metro v Gaze, jak Izraelci podzemním chodbám teroristů eufemisticky přezdívají, se podle tvrzení Hamásu táhne v celkové délce okolo 500 kilometrů, přičemž některé z chodeb jsou i třicet metrů hluboko pod povrchem. „Armáda postupně zjišťuje, že to, co izraelské služby věděly o síti obranných tunelů Hamásu pod Gazou, byla jen špička ledovce,“ podotkl tento týden web izraelského listu Ha’arec.

Pěna jako zbraň. Izrael může zaskočit teroristy z Hamásu bombou ucpávající tunely

Zahraniční

„Vzhledem k nalezeným zásobám vody a kyslíku lze soudit, že jsou připraveni na dlouhodobý pobyt v tunelech,“ oznámila tento týden izraelská armáda, která zároveň zveřejnila dronem pořízené video, které údajně zachycuje likvidaci jednoho z tunelů, který se měl nacházet u školy placené Úřadem OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) v oblasti Bajt Hanún na severu Pásma Gazy.

Izraelská armáda už dala najevo, že nemá v plánu zapojit se do nebezpečných bojů v tunelech, které pravděpodobně skrývají množství pastí. Místo toho objevené tunely likviduje výbušninami. Zvažují se přitom i alternativní metody - například v podobě rychle rozpínající se pěny, která vzápětí ztvrdne.

Izraelští vojáci obvykle „čistí“ lokality v několika fázích. Po úderech letectva nastoupí pozemní síly vybavené mimo jiné obrněnými buldozery. Vojáci pak dvakrát kontrolují každou zbylou budovu, zda se uvnitř nenachází vchody do tunelů či zbraně. „První prohlídka je někdy velmi rychlá, ta druhá je jako operace. Postupujeme od rohu k rohu, dokud všechno nenajdeme,“ popsal webu Times of Israel jeden z nasazených rezervistů.

Foto: Israeli Defense Forces, Reuters

Izraelská armáda prohledává a demoluje budovy v Pásmu Gazy.

Adoniram přiznává, že ani pak není jistota, že na místě nezůstaly neobjevené tunely. Ale je potřeba postupovat dál a popsaný několikastupňový systém „čištění“ je v tuto chvíli maximum, co izraelští vojáci mohou dělat.

Velitel ženijního praporu přitom připouští, že ačkoliv se jeho vojáci několikrát přímo střetli s ozbrojenci Hamásu, bylo jich mnohem méně, než očekával. Předpokládá, že většina z nich před příchodem izraelských pozemních sil prchla nebo se schovala právě do tunelů.

Jako opuštěná krajina působí oblast i na reportéra webu Times of Israel. „Čtvrti podél severního pobřeží Gazy jsou města duchů. Nebyli tam žádní civilisté a v dohledu ani auto,“ píše s tím, že od začátku nynějších bojů se podle odhadu OSN v rámci Pásma Gazy přemístilo zhruba 1,5 milionu z více než dvou milionů tamních obyvatel.

Izraelští ženisté likvidují tunely pod Pásmem Gazy

Zahraniční
Foto: Israel Defense Forces, Reuters

Izraelští vojáci u vchodu do tunelu v blíže neurčené lokalitě v Pásmu Gazy

Mnozí reagovali na výzvu Izraele a přesunuli se na jih palestinské enklávy, který sice také není ušetřen izraelských vzdušných odvetných útoků, ale kde jsou boje přece jen méně intenzivní. Ti, co na severu zbyli, se podle Adonirama často skrývají v budovách škol či nemocnic, ale venku jsou vidět minimálně.

„Vím, že byly i jiné oblasti, kde civilisté byli. Vím také, že Hamás rovněž použil civilisty, kteří zůstali, jako lidské štíty,“ uvedl a popsal jednu z historek, kterou však má jen z doslechu. K izraelským vojákům se měli dostat civilisté, kteří je požádali o vodu. Následně vojáky přepadli ozbrojenci, kteří civilisty využili jako lidské štíty.

Na umístění odpališť raket, skladů zbraní a dalších vojenských objektů Hamásu v navenek civilních objektech upozorňují Izraelci opakovaně. Pásmo Gazy má přitom jednu z nejvyšších hustot zalidnění na světě.

Palestinští teroristé vedení Hamásem při útoku na jižní Izrael 7. října zavraždili přes 1400 obyvatel, převážně civilistů. Odvlekli také přes 240 rukojmích, kteří jsou přinejmenším zčásti drženi právě v podzemních tunelech Pásma Gazy.

Při odvetných izraelských úderech v Gaze zahynulo více než 10 800 lidí, převážně prý žen a dětí, tvrdí tamní úřady Hamásu - tato čísla však nebylo možné bezprostředně nezávisle ověřit.

Izrael zaútočil na tunel v Džabáliji, v troskách zřícených domů zahynuly desítky lidí

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám