Hlavní obsah

Macron nemá pochyb, že letní olympiáda bude pro Rusko cílem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzský prezident Emmanuel Macron ve čtvrtek řekl reportérům, že „nemá pochyb“ o tom, že budou nadcházející olympijské hry v Paříži pro Rusko cílem, a to i v informačním prostoru. Jde o jeho zatím nejexplicitnější přiznání, že hry čelí bezpečnostním hrozbám.

Foto: Reuters

Emmanuel Macron

Článek

„Nemám o tom vůbec pochyb, včetně boje v rámci informací,“ odpověděl Macron na otázku reportérů o ruské hrozbě položenou během slavnostního otevření nového olympijského plaveckého střediska. Ačkoliv se letošní olympiáda bude konat za komplexní mezinárodní situace v čele s ruskou invazí na Ukrajinu a válkou Izraele s Hamásem v Pásmu Gazy, Macron podle agentury Reuters dosud takto otevřeně nepřiznal, že by vnější síly mohly ohrozit průběh her, natož jejich bezpečnost.

Francouzský státník v posledních měsících zaujal vůči Rusku vyhraněný postoj, veřejně prohlašuje, že konflikt na Ukrajině musí skončit ruskou porážkou, a nevyloučil ani nasazení evropských vojsk na území napadené země. Přesto nadále trvá na tom, že Francie nemá v úmyslu vyprovokovat konflikt s Ruskem.

Proti údajným ruským dezinformačním snahám v Evropě se zase rázně postavila Macronova vláda. Ministr zahraničí Stéphane Séjourné na začátku týdne oznámil, že Francie na úrovni Evropské unie navrhne nové sankce, které by postihovaly šiřitele dezinformací. Právě EU se Rusko podle Paříže aktivně snaží destabilizovat.

Francouzský ministr obrany telefonoval se Šojguem

Evropa

Výběr článků

Načítám