Hlavní obsah

Francouzský ministr obrany telefonoval se Šojguem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Francouzský ministr obrany Sébastien Lecornu ve středu telefonicky hovořil se svým ruským protějškem Sergejem Šojguem. V rozhovoru odsoudil ruskou agresi vůči Ukrajině, tématem byl také terorismus. Podle francouzského ministerstva obrany šlo o první telefonát od října 2022.

Foto: Reuters

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu

Článek

Lecornu podle stanice France 24 v rozhovoru vyjádřil solidaritu Francie s oběťmi útoku na koncertní síň v Crocus City Hall v Krasnogorsku na předměstí Moskvy. Tam minulý měsíc zahynulo bezmála 150 lidí, připomnělo francouzské ministerstvo obrany.

Šojguovi, s nímž naposledy telefonoval v říjnu 2022, také řekl, že Francie byla vždy připravena čelit „terorismu“ a byla připravena na „intenzivnější výměnu názorů s cílem co nejúčinněji bojovat s touto hrozbou“.

„Francie ale bude nadále podporovat Ukrajinu tak dlouho a intenzivně, jak to bude nutné v jejím boji za svobodu a suverenitu, aby na evropský kontinent přinesla mír a bezpečnost,“ připomněl Lecornu podle France 24 ruskému ministru obrany.

Foto: Profimedia.cz

Francouzský ministr obrany Sébastien Lecornu

K nejkrvavějšímu útoku v Rusku za posledních 20 let se přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). Nicméně Moskva nadále hledá spojení mezi útočníky a Ukrajinou, potažmo Západem. To Kyjev i jeho západní spojenci popřeli.

Francouzský prezident Emmanuel Macron minulý týden uvedl, že odnož IS, která se přihlásila k útoku u Moskvy, se v poslední době pokusila spáchat několik podobných akcí také ve Francii.

Francie pošle na Ukrajinu cizineckou legii, hlásá Zacharovová

Evropa

Macron v březnu prohlásil, že Paříž nabídla ruským bezpečnostním službám „zvýšenou spolupráci“. Dodal, že dojde spíše ke kontaktu na „technické a ministerské úrovni“ než k přímým rozhovorům s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Francie, která je jediným držitelem jaderných zbraní v Evropské unii, v uplynulých týdnech vystupňovala rétoriku vůči Moskvě a oznámila novou vojenskou pomoc Ukrajině.

Paříž podle Lecornua dodá Kyjevu stovky starších obrněných vozidel, nové střely země-vzduch, desítky houfnic Caesar či 80 000 kusů dělostřelecké munice.

Prezident Macron rovněž jako možnost zmínil, že Francie by v určité situaci mohla být nucena nasadit na Ukrajině své vojáky.

Označíme francouzské zboží nálepkami „nejsem v Moskvě vítané“, pohrozila Zacharovová

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám