Hlavní obsah

Kreml chce víc regulovat obsah na internetu, aby omezil kritické hlasy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Kreml se kvůli šířící se kritice vůči armádě snaží ovládnout ruský informační prostor. V ranní svodce to uvádí washingtonský Institut pro studium války (ISW). Státní duma do konce roku projedná zákon, který by omezoval obsah na internetu.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin se zúčastnil slavnostního ceremoniálu u příležitosti 75. výročí založení Federální lékařské a biologické agentury v Moskvě

Článek

O projednání zákona informoval nezávislý ruský deník Kommersant 21. listopadu. Ruští poslanci v něm budou jednat o možnosti regulovat určité algoritmy a uživatelé internetu by se tak dostali jen k vybranému množství doporučených textů.

Za návrhem zákona stojí zástupce Dumy pro informační politiku Anton Gorelkin. Regulace by se měla týkat nejen sociálních sítí, ale také on-line přehrávačů, vyhledávačů i internetového bazaru.

Kommersant poznamenal, že návrh bude vyžadovat, aby majitelé domén zajistili Kremlu možnost zcela či částečně blokovat konkrétní uživatele.

Podobná ustanovení se objevila už v říjnu 2021, tedy před začátkem války na Ukrajině, zaměřila se na „západní“ kanály jako Facebook, Instagram a Youtube.

Kremlu se už tolik nedaří válku obhájit

Snahou Dumy je odstranit bolestivé místo, kterým je neustále klesající schopnost Kremlu obhajovat válku před vlastním publikem a zároveň vytvořit prostředek, jak potírat vnitřní i vnější zdroje nesouhlasu na internetu.

Neopatrný ruský blogger prozradil základnu okupantů, Ukrajinci ji obratem zlikvidovali

Válka na Ukrajině

Někteří ruští blogeři ale upozorňují, že omezení by zároveň mohlo způsobit Kremlu potíže v šíření vlastní propagandy, a to z důvodu převahy osobně přizpůsobených informací dostupných na internetu.

Kroky k získání kontroly nad informačním prostorem podnikla také Federální služba bezpečnosti (FSB) podpisem výnosu, jenž ve své podstatě kodifikuje typy informací, které FSB považuje za hrozby pro ruskou bezpečnost, ale zároveň nejsou klasifikovány jako oficiální tajemství.

FSB chce informace o armádě zakázat úplně

Do výnosu patří například informace o hodnocení a prognóze vojensko-politické či operační situace a také zprávy o dodržování zásad právního státu a morálního či psychického stavu ruských vojáků.

FSB se výnosem snaží o plošný zákaz informací o ruské armádě. Získala by tak větší kontrolu nad blogery, kteří diskutují a kritizují taktické, operační a strategické rozměry války na Ukrajině.

Ruští vojenští blogeři těžce nakládají ministerstvu obrany. Putin je překvapivě hájí

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám