Hlavní obsah

Klášter u Palerma lehl popelem, zachránili jen lebku svatého Benedikta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klášter s kostelem Santa Maria di Gesù nedaleko Palerma zcela zničily plameny požáru, který sežehl část Sicílie. Podle serveru Ilsole24ore dál hoří skládka u sicilské metropole, což znemožňuje svoz odpadků.

Klášter u Palerma lehl popelemVideo: Reuters

 
Článek

Františkánský klášter s kostelem Santa Maria di Gesù z 15. století nedaleko sicilského Palerma vzplál před několika dny během požáru porostu v jeho blízkosti. Hasiči místo, které je pro obyvatele sicilské metropole posvátné, protože tam až dosud byly uloženy ostatky patrona města, svatého Benedikta, nedokázali ubránit. Spáleniště v pátek podle webu listu La Repubblica navštívil italský prezident Sergio Mattarella, aby projevil svou účast místním.

„Je těžké pochopit, že to všechno opravdu zmizelo. Není to kvůli pobožnosti, protože je to kostel, ale jde o vzpomínky a historii našeho města,“ řekla Letizia Maria Tantillová. Z vitríny v kostele se jí podařilo zachránit jen lebku patrona města, svatého Benedikta, zbytek mumifikovaného těla shořel.

Foto: Profimedia.cz

Řada domů na předměstí Palerma na Via Erice se octla v troskách.

Zápach a odpadky

Palermo ale snad ještě více než zkáza kláštera tíží stále hořící městská skládka. Sicilskou metropoli dusí dým, který z ní stoupá. Podle listu Le Monde se předměstí Palerma „zalyká silným jedovatým pachem spáleného plastu“. Navíc na hořící skládku podle Ilsole24ore není možné svážet odpad, který se tak hromadí ve městě.

Hasiči bojují s plameny u Splitu. Zadrženi dva muži podezřelí ze žhářství

Zahraniční

Na chudé předměstí Borgo Nuovo si lidé přicházejí pro osobní věci, ale do příbytků zasažených ohněm se zatím bojí vrátit a dávají přednost náhradnímu bydlení v hotelech, popisuje list dění u Palerma.

Foto: Profimedia.cz

Z kláštera s kostelem Santa Maria di Gesù zbylo jen obvodové zdivo

Požáry u Palerma jsou podle místních hasičů zeslábly, dál zuří v regionu Apulie na břehu Jaderského moře. Zasaženo bylo několik farem a olivových hájů, přesto se hasičům podle Le Monde podařilo nejnebezpečnější ohniska dostat pod kontrolu.

Mohutné výbuchy při požárech v Řecku. Plameny zachvátily muniční sklad

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám