Hlavní obsah

Velitele ruské invaze na Ukrajinu už dva týdny nikdo neviděl

Moskva

Když se v první polovině dubna stal generál Alexandr Dvornikov vrchním velitelem ruské „speciální vojenské operace na Ukrajině“, vyslal tím prezident Vladimir Putin signál, že se jeho vojákům nedaří plnit stanovené cíle. Dvornikova ale posledních čtrnáct dnů nikdo neviděl, a tak se nabízí otázka, zda válku na Ukrajině stále řídí, uvedl The New York Times.

Foto: Profimedia.cz

Ruský generál Alexandr Dvornikov

Článek

„V posledních dvou týdnech Dvornikova nikdo neviděl, což vede ke spekulacím, zda ještě stojí v čele vojenské operace,“ uvedl The New York Times s odkazem na zdroje z amerických tajných služeb.

Ty také uvedly, že Dvornikov krátce po svém jmenování zkoordinoval ruské letecké a pozemní jednotky tak, aby své útoky prováděly v součinnosti.

Ruští piloti totiž podle zpravodajců létali přes hranice, aby zahájili údery, ale následně se vraceli na ruské území místo toho, aby zůstávali v ukrajinském vzdušném prostoru a zabránili akcím protivníka. „Výsledkem bylo, že se Rusku nedařilo trvale získat vzdušnou převahu,“ napsal The New York Times s odkazem na své zdroje.

Rusko mění velitele. Invazi bude šéfovat generál se zkušenostmi ze Sýrie

Válka na Ukrajině

Dvornikov zahájil svou kariéru jako velitel čety v roce 1982, později se jako náčelník štábu účastnil druhé čečenské války. V letech 2015 až 2016 stál v čele ruských jednotek v Sýrii. Kvůli brutálnímu způsobu války, kdy cílil mimo jiné na nemocnice, školy či fronty na jídlo, si vysloužil přezdívku „Řezník ze Sýrie“.

O Dvornikovovi se také spekulovalo, že by měl časem nahradit náčelníka štábu Valerije Gerasimova.

Hluboké nedostatky v armádě

Ačkoli se ruské armádě podařilo na východě Ukrajiny dosáhnout pokroků, podle Fredericka Kagana z Projektu kritických hrozeb v institutu American Enterprise v ní nadále panují hluboké nedostatky. „A ty není schopna napravit, jedná se o zásadní chyby,“ řekl Kagan.

Ukrajina má smůlu, velcí hráči teď EU nechtějí rozšiřovat

Válka na Ukrajině

Na vrcholu seznamu chyb je podle Pentagonu nedostatek poddůstojnického sboru, který by byl oprávněn „myslet sám za sebe“. Například americké jednotky mají seržanty, velitele čet a desátníky, kteří dostávají úkoly, ale mají volnou ruku, aby je plnili tak, jak uznají za vhodné.

Nic podobného podle Pentagonu v ruské armádě neexistuje, protože se řídí doktrínou sovětského typu, v níž nižší velitelé nemají pravomoc poukazovat na nedostatky ve strategii či provádět jakékoli úpravy.

Reklama

Výběr článků

Načítám