Hlavní obsah

Francouzský senát posvětil zákon o popírání turecké genocidy na Arménech

Novinky, val

Francouzští senátoři v pondělí schválili zákon trestající popírání turecké genocidy na Arménech během první světové války. Ten minulý měsíc schválili poslanci Národního shromáždění, což vyvolalo napětí mezi Paříží a Ankarou.

Foto: ČTK/AP

Tisíce Turků protestovaly v ulicích Paříže 21. ledna 2012 na protest proti zákonu kriminalizujícímu popírání genocidy na Arménech.

Článek

Pro návrh zákona v Senátu hlasovalo 127 senátorů, 86 bylo proti.

Nový zákon, který ještě musí stvrdit podpisem prezident Nicolas Sarkozy, by v zemi zaváděl sankce za popíraní genocidy spáchané Turky na Arménech v roce 1915. Za jeho porušení by pachateli hrozila pokuta ve výši až 45 tisíc eur (více než 1,1 miliónu korun) nebo jednoleté vězení.

Během pondělního hlasování demonstrovalo před budovou senátu několik stovek lidí. Někteří za přijetí zákona, jiní proti němu. K hlasování se nedostavilo několik senátorů, řada z nich podle agentury DPA záměrně kvůli kontroverzní povaze zákona.

Turecký ministr zahraničí už dopředu varoval, aby Francie Turecko nepodceňovala. Zákon, který vnímá jako protiturecký, prý Ankara nenechá jen tak. Naproti tomu francouzské ministerstvo zahraničí vyzvalo Turky ke zdrženlivosti a zdůraznilo význam Turecka jako „partnera a spojence“.

Turecký velvyslanec odvolán

Už prosincové schválení návrhu zákona dolní komorou vedlo k ochlazení vztahů mezi oběma zeměmi. Jen pár hodin po schválení zákona oznámilo Turecko pozastavení jakékoli bilaterální spolupráce s Francií a dočasné stažení svého velvyslance z Paříže. Před pondělním jednáním navíc varovalo před zavedením dalších opatření, jakými by mohlo být například vyčlenění francouzských firem ze státních zakázek.

Turci připouštějí, že ke krutostem došlo, odmítají však, že by se jednalo o systematické vyvražďování arménského lidu, a tedy o genocidu. Navíc odmítají tvrzení Arménů, že v letech 1915-1916 zahynulo při násilnostech až půldruhého miliónu lidí, a pracuje s počtem 300 tisíc lidských životů. Ankara navíc podotýká, že by případ starý téměř sto let měli řešit spíše historici, a namítá, že by nový zákon vedl k porušování svobody slova.

Ve Francii žije odhadem půl miliónu lidí arménského původu. Někteří kritici včetně tureckého premiéra Recepa Tayyipa Erdogana poukázali na to, že nový zákon, který čeká už jen na podpis prezidenta, je snahou získat si jejich cenné hlasy před letošními prezidentskými volbami.

Reklama

Výběr článků

Načítám