Hlavní obsah

Fico má dva týdny před volbami na Slovensku pohodlný náskok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Strana Směr-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica má náskok čtyř procentních bodů před Progresivním Slovenskem. Povolební matematika ale může být složitá i proto, že kolem hranice pro vstup do parlamentu se pohybuje pět stran a koalic.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Robert Fico, předseda strany Směr-sociální demokracie a bývalý slovenský premiér

Článek

Parlamentní volby na Slovensku by začátkem září vyhrála strana Směr-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica s dvaadvacetiprocentní podporou voličů. Vyplývá to z průzkumu agentury NMS Market Research Slovakia, který ve čtvrtek zveřejnil deník SME.

Na druhém místě by se umístilo dosud mimoparlamentní hnutí Progresivní Slovensko (PS) vedené Michalem Šimečkou s podporou 18,1 procenta. Třetí by skončila strana Hlas-sociální demokracie dalšího expremiéra Petera Pellegriniho se ziskem 11,4 procenta.

Poměrně vysokou podporu naměřila agentura také hnutí Republika (8,3 procent) a Slovenské národní straně (7,3 procent).

S debilem se nejedná. Fico schvaluje ránu pěstí Matovičovi

Evropa

Matovič mimo parlament

Do parlamentu (Národní rady) by se však nedostala koalice vedená hnutím Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igora Matoviče, které se zúčastní voleb v koalici se stranami Za lidi a Křesťanská unie. Jako koalice musí pro vstup do parlamentu překročit sedmiprocentní hranici a agentura jí naměřila podporu jen 6,1 procenta.

Do parlamentních lavic by zasedli ještě kandidáti strany Jsme rodina, kterou vede úřadující předseda parlamentu Boris Kollár (5,8 procent).

Čaputová žaluje Fica. V projevech ji prý šikanuje

Evropa

Těsně před branami Národní rady by naopak zůstalo Křesťanskodemokratické hnutí (4,7 procent), stejně jako strany Svoboda a Solidarita (4,2 procent) a Demokraté (3,8 procent) bývalého premiéra Eduarda Hegera.

Předčasné parlamentní volby se konají na Slovensku 30. září. Vládní koalici vedenou OLaNO loni opustila strana SaS Richarda Sulíka a v prosinci 2022 vyslovil parlament Hegerově vládě nedůvěru. Letos v květnu jmenovala prezidentka Zuzana Čaputová úřednickou vládu premiéra Ľudovíra Ódora.

Ostuda na Slovensku: Expremiér Matovič a bývalý ministr vnitra Kaliňák se servali na veřejnosti

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám