Hlavní obsah

Fico jednal s potenciálními koaličními partnery. Vládu zatím neoznámili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poprvé od parlamentních voleb, které se na Slovensku konaly 30. září, se v pondělí na společném jednání sešli lídři stran, které by mohly tvořit příští vládní koalici. Robert Fico, Peter Pellegrini a Andrej Danko výsledky jednání podrobněji komentovat nechtěli.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Předseda strany SMĚR Robert Fico (vpravo) a lídr strany Hlas Peter Pellegrini, archivní foto

Článek

Novou vládní koalici vytvoří s největší pravděpodobností strany Směr-sociální demokracie, Hlas-sociální demokracie a Slovenská národní strana (SNS). „Jsou to dílčí jednání. Preferovaní partneři Směru jsou Hlas a SNS. Na toto se soustřeďuji. Hledám všechna možná řešení, ale v této chvíli, jak jsem slíbil, průběh jednání nebudu komentovat,“ uvedl Fico, jehož strana Směr ve volbách zvítězila se ziskem téměř 23 procent hlasů.

Podle Fica se při jednáních věnuje pozornost především příštím krokům nové vlády. „Pokud bychom začali nějakým porcováním země, tak se nikam nedostaneme. O to je to náročnější,“ dodal předseda Směru.

„Jednání nejsou ukončena – a do té doby je komentovat nebudu. Pokračujeme dál,“ uvedl po jednání také předseda strany Hlas Peter Pellegrini, jehož strana získala ve volbách necelých 15 procent hlasů.

Předseda SNS Danko situaci rovněž nekomentoval. SNS získala ve volbách necelých šest procent hlasů. Koalice Směr-Hlas-SNS by měla ve 150členném parlamentu 79 hlasů.

Prezidentka Zuzana Čaputová dala Ficovi čas k sestavení nové vlády do 16. října a předseda Směru tento termín pravděpodobně bez problémů stihne.

Výhrady prezidentky

Prezidentka Čaputová však jasně naznačila, že pokud by na funkci ministra vnitra byla nominována obviněná osoba, měla by se jmenováním takového kandidáta problém. „Osoba obviněná, která by měla být ministrem vnitra a pod kterou by měl spadat policejní sbor a policejní prezident, to bych považovala za velmi spornou nominaci,“ řekla hlava státu v nedělním diskusním pořadu televize Markíza.

Otevřela tak diskusi o tom, nakolik může hlava státu vstupovat do výběru konkrétních jmen do nové vlády. „Prezident nebo prezidentka není jen pošťákem vůle mezi navrhovatelem a navrhovaným, možnosti však nejsou nekonečné,“ připustila.

V roce 2018 tehdejší prezident Andrej Kiska odmítl nominaci Jozefa Ráže mladšího, syna lídra skupiny Elán, na post ministra vnitra za Směr.

Na kandidátce vítězné strany Směr bylo letos hned několik obviněných a vyšetřovaných osob.

Fico se vymezoval vůči Pavlovi i Fialovi

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám