Hlavní obsah

Evropa strnula hrůzou, střelba na pražské univerzitě šokovala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová v reakci na střelbu v Praze uvedla, že je šokována nesmyslným násilím. Vyjádřila soustrast rodinám obětí i českému národu podobně jako německá ministryně vnitra Nancy Faeserová. Slovenský premiér Robert Fico stejně jako prezidentka Zuzana Čaputová k projevům soustrasti přidal nabídku pomoci. Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková či ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Česku na síti X vyjádřili soustrast česky.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Policisté a vůz zdravotnické záchranné služby na uzavřeném Mánesově mostě vedoucím k nám. Jana Palacha, kde se v budově filozofické fakulty střílelo

Článek

„Vyjadřuji upřímnou soustrast rodinám obětí a celému českému národu,“ uvedla von der Leyenová. „Stojíme při vás a truchlíme s vámi,“ napsala na svém účtu na sociální síti X.

„Slovensko je připraveno pomoci,“ přidal se k projevům soustrasti slovenský premiér Robert Fico podobně jako prezidentka Čaputová, která navíc uvedla, že je v kontaktu s českým prezidentem Petrem Pavlem podobně jako francouzský prezident Emmanuel Macron.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjádřil nad střelbou lítost." Jsem hluboce otřesen zprávou o tragických událostech v Praze, v důsledku kterých byli zabiti a zraněni civilisté," napsal Zelenskyj mimo jiné česky na sociální síti X. „Vyjadřuji upřímnou soustrast rodinám obětí a přeji zraněným brzké uzdravení,“ dodal podobně jako izraelský prezident Jicchak Herzog.

„V této těžké hodině myslíme na české sousedy a přátele,“ uvedla německá ministryně vnitra Faeserová. Německého prezident Franka-Waltera Steinmeiera zpráva o střelbě na pražské univerzitě zděsila.Jeho mluvčí mluvčí Cerstin Gammelinová na uvedla, že Steinmeier kondoloval českému prezidentovi Petru Pavlovi.

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková na síti X uvedla, že „útok uprostřed Prahy zasáhl srdce Evropy“. Česku vyjádřila soustrast v češtině.

Maďarský premiér Viktor Orbán vyjádřil soustrast pozůstalým, na síti X napsal, že je hluboce šokovaný a modlí se za oběti.

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen uvedl, že je hluboce šokován. Podobně se vyjádřili i rakouský kancléř Karl Nehammer a ministr zahraničí Alexander Schallenberg.

Blízkým obětí kondoloval i polský prezident Andrzej Duda. Uvedl, že polský národ sdílí bolest všech, kteří kvůli pátečním událostem trpí.

Zármutek nad střelbou v Praze a soustrast rodinám obětí vyjádřily též francouzská premiérka Élisabeth Borneová, moldavská prezidentka Maia Sanduová či předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová a nizozemský premiér Mark Rutte.

Střelba na pražské univerzitě šokovala také německého kancléře Olafa Scholze, soustrast pozůstalým vyjádřil stejně jako španělský premiér Pedro Sánchez či řecký předseda vlády Kyriakos Mitsotakis.

O střelbě v hlavní budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze informovala všechna významná světová média, včetně britské veřejnoprávní společnosti BBC nebo americké zpravodajské televize CNN, která informace odvysílala jako mimořádné zpravodajství. Světové tiskové agentury jako Reuters, AFP nebo DPA přinesly spěšné zprávy s vysokou prioritou nejpozději poté, co česká policie informovala o tom, že na místě jsou mrtví a zranění.

Zprávou číslo jedna je dění v české metropoli například také pro server nejčtenějšího německého deníku Bild.

Foto: Otisk/BBC

Homepage stanice BBC

O střelbě v Praze hojně informovala také izraelská média, včetně zpravodajského webu The Jerusalem Post. Na síti X o vývoji přinášely informace také arabské televize Al-Arabíja a Al-Džazíra nebo indický zpravodajský web The Times of India.

Masovým vrahem je 24letý student univerzity

Krimi

Střelba na fakultě UK v Praze

Dění okolo střelby na pražské fakultě jsme pro vás sledovali v online speciálu. Podívejte se, co se stalo ve čtvrtek 21. prosince 2023 minutu po minutě.

Mohlo by vás zajímat

Související témata:

Výběr článků

Načítám