Hlavní obsah

Evropa se bojí další uprchlické vlny

Právo, ave

Evropa se v souvislosti s pádem afghánské vlády obává další uprchlické krize podobné té z roku 2015, kdy jen do Německa dorazilo přes milion lidí převážně ze Sýrie. Podle odhadů expertů je v souvislosti s krizí v Afghánistánu již nyní v pohybu kolem čtyř set tisíc lidí.

Foto: Jafar Khan, ČTK/AP

Migranti na pákistánsko-afghánské hranici

Článek

„My všichni, a já za to také nesu zodpovědnost, jsme špatně odhadli situaci,“ řekla v pondělí večer německá kancléřka Angela Merkelová. Západní státy by podle ní neměly udělat stejnou chybu jako v minulosti, když „nedostatečně finančně podporovaly UNHCR (Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky)“ během jiných krizí, což způsobilo, že lidé opouštěli uprchlické tábory v Jordánsku a Libanonu a mířili do Evropy.

„Musíme zajistit, aby lidé, kteří mají velké obavy, byť nespolupracovali s německými úřady, mohli bezpečně pobývat v zemích sousedících s Afghánistánem,“ dodala kancléřka podle The Globe and Mail.

Do Afghánistánu vyrazil z Česka třetí evakuační letoun

Zahraniční

Podobně se den po převzetí Kábulu Tálibánem vyjádřil také francouzský prezident Emmanuel Macron. Paříž a Berlín chtějí jednotný evropský plán reakce. „Musíme předvídat a chránit se před přílivem nelegálních migrantů,“ řekl podle serveru Politico s tím, že by uprchlíci byli jen živnou půdou pro obchodníky s lidmi.

Evropa se podle něj musí zaměřit na spolupráci se státy jako Pákistán, Turecko nebo Írán.

EU pomůže sousedům Afghánistánu s uprchlíky, slibuje Borell

Evropa

Ankara staví zeď

Ani Turecko afghánské migranty nechce. Na 295kilometrové hranici s Íránem proto již staví zeď. „Velká část je hotová. Vyhloubili jsme 150 kilometrů zákopů, posílili jsme naše příhraniční základny,“ řekl v neděli podle listu Hürriyet turecký ministr obrany Hulusi Akar.

Armáda nasadila na obranu hranic tisícovku vozidel, hlídkující vojáci jsou vybaveni přístroji pro noční vidění, elektrooptickými systémy a akustickými senzory. „Zdí se nám podaří příchozí zcela zastavit,“ uklidňoval tureckou opozici prezident Recep Tayyip Erdogan.

Běloruští vojáci pronikli na území Litvy. Natlačili tam skupinu iráckých migrantů

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám